Nepromijenjena imena trgova u Zagrebu

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine u utorak je odgodio raspravu o preimenovanju glavnog zagrebačkog trga u Trg bana J. Jelačića i dr. Franje Tuđmana te o preimenovanju Trg maršala Tita u Trg Alojzija Stepinca jer predlagatelji nisu došli na sjednicu iako im je je to propisana obveza.

Predsjednik Odbora Zoran Piličić (HDZ) rekao je da su prijedloge dali “obični građani” Suzana Obrovac i Darko Oreč te da iza njih ne stoji nitko iako se u javnosti takvo što pokušalo insinuirati. “Nemojmo u svemu gledati urotu. Pravo je građana da izraze svoje mišljenje i daju prijedloge te ih dostave u Gradsku skupštinu gdje urudžbiranjem postaju službeni akti pa ih Odbor treba razmotriti”, rekao je Piličić te dodao da Odbor ne može unaprijed suditi je li nešto ozbiljno ili ne, potpuno ili ne. Osobno pak smatra da prijedlozi nisu dorečeni, no poručuje i da dr. Franjo Tuđman i blaženi Alojzije Stepinac zaslužuju da se po njima imenuje neka primjerena gradska javna površina u Zagrebu što, kako ističe, pokazuju i prijedlozi građana.

Član Odbora Alen Ostojić (HSLS) kritički se osvrnuo na prijedlog Suzane Obrovac da se Trgu bana Jelačića “pripiše” i ime dr. Franje Tuđmana. “Takvi anarhični prijedlozi će nas ubiti”, rekao je te ustvrdio da bi Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova trebao jasno definirati model ocjene kvalitete i sadržaja prijedloga koji dolaze na sjednicu. S njim se složio Željko Kvesić (SDP) koji je dodao kako bi se o prijedlozima građana najprije trebalo raspravljati u mjesnim odborima i u vijećima gradskih četvrti, a tek potom na skupštinskom odboru. “Bilo bi dobro da prijedlozi prođu kroz više filtera”, prihvatio je Piličić. Gradonačelnika Milana Bandića pozvao je da konačno raspiše referendum kako bi se građani mogli i na taj način izjasniti jesu li za Trg dr. Franje Tuđmana ili ne. Na primjedbu da takav trg već postoji kod Zapadnog kolodvora, rekao je da se tu više radi o parku i da je ta javna površina neprimjerena. “U Zagrebu postoji Trg dr. Franje Tuđmana. Druga je stvar u kakvom je stanju. To je nešto o čemu se Grad mora pobrinuti da ga uredi na dostojan način”, rekao je profesor Neven Budak, član Stručnog povjerenstva koje djeluje pri Odboru na pitanje novinara što misli o preimenovanju glavnog zagrebačkog trga u Trg bana Jelačiča i dr. Franje Tuđmana.

Podsjetio je kako jedan dobar primjer dvostrukog imenovanja postoji u Parizu gdje se jedan trg zove Charles de Gaulle Étoile ili Trg zvijezde Charles de Gaulle. Tako se mogao nazvati i Trg Republike dr. Franjo Tuđman, a da se jedan trg nazove po dvojici – to mi se čini nesuvislim, dodao je.

Budak ističe i kako takvi prijedlozi vjerojatno stižu prije izbora. Vidjet ćemo kako će biti poslije, kaže, ali i dodaje da to nije ništa novo. “I prije su se vodile takve rasprave, a vodit će se i ubuduće. Svatko nastoji da taj način dobiti bodove u politici i iskazati stavove. Sve javne površine u gradu se imenovane iz sličnih motiva”, dodaje.

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova jednoglasno je prihvatio da se ulica u Svetoj Klari nazove imenom poginulog branitelja iz tog naselja Miroslava Miholića. Miholić je poginuo u Donjim Rajićima, spašavajući ranjenog suborca. U “Fond imena” ušao je naziv “13. svibanj 1990” što je datum povijesne utakmice Dinama i Crvene Zvezde s namjerom da se tako nazove jedna od javnih površina u blizini Maksimirskog stadiona.

Podržan je i Kvesićev prijedlog da se odgovarajuće ploče postave na spomenik Andriji Meduliću i kod spomenika Zagrepčanima, žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu, o čemu odlučuje Povjerenstvo za spomenike i spomen ploče. Novinari su u utorak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića pitali kako komentira tu ideju da se Trg bana Josipa Jelačića preimenuje u Trg bana Josipa Jelačića i dr. Franje Tuđmana, a on je odgovorio da je čuo i povijesnijih tema koje ne bi komentirao.

Upitan o imenovanju Zračne luke imenom dr. Franje Tuđmana, Bandić je rekao da je prije tri i pol godine uputio prijedlog da se Zračna luka preimenuje u Zračnu luku dr. Franje Tuđmana. “Zašto nije, pitajte one koji imaju većinsko vlasništvo”, rekao je. “Što se tiče Trga dr. Franje Tuđmana i spomenika, Skupština Grada Zagreba je jedan od najljepših trgova u gradu Zagrebu, bezimeni trg ili Trg Francuske Republike, kako smo ga zvali, imenovala Trgom dr. Franje Tuđmana. Budimo legalisti i legitimisti i oni koji predlažu nešto novo, moramo najprije ukinuti ono što smo izglasali, a izglasali su ga zastupnici u Gradskoj skupštini koje su Zagrepčani izabrali. Prema tome, nemojmo raditi cirkus”, poručio je Bandić te zaključio da Trg dr. Franje Tuđmana postoji. Najavio je da će se ovih dana raspisati javni natječaj za izgradnju spomenika dr. Franji Tuđmanu na Trgu dr. Franje Tuđmana. Rekao je da to može reći “nevjernim Tomama”, te da to nije predizborni štos jer se priprema već godinu i pol dana. “To će biti najveći trg u Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana, najljepše uređen i najveći spomenik dr. Franje Tuđmana na najljepšem i najvećem trgu”, istaknuo je Bandić.

Najavio je da će ovih dana biti raspisan i natječaj za spomenik Domovini koji će biti postavljen na ledini između Koncertne dvorane “Vatroslava Lisinskog” i Gradske uprave. Bandić je poručio da sve ide svojim tijekom.

You may also like