Nepromijenjena cijena plina neće ugroziti poslovanje HEP-a

Zadržavanje cijene plina za građane na dosadašnjoj razini neće ugroziti poslovanje HEP-a, niti je Vlada odluku o tome donijela iz politikantskih razloga, jer je tek na početku mandata, rekao je u srijedu ministar financija Zdravko Marić.

Nakon višednevnih konzultacija, Vlada je u utorak utvrdila da će cijena plina po kojoj je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina (HEP) dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi za kupce iz kategorije kućanstvo u razdoblju od 1. travnja ove do 31. ožujka 2018. godine iznositi 0,1809 kuna po kilovatsatu (kn/kWh) te je poručila da temeljem te odluke cijena plina za kućanstva od travnja ostaje ista.

Na pitanje hoće li nepromijenjena cijena plina ugroziti poslovanje HEP-a, Marić je u emisiji Hrvatskoj radija “U mreži prvog” kazao: “Neće se ugroziti poslovanje HEP-a. Premalo je vremena da elaboriram sve ono što smo prolazili posljednjih dana, ali to je jedan od pokazatelja da kad prionete poslu kako treba, kada pogledate sve karike u lancu koje zapravo participiraju u konačnoj cijeni plina, zapravo otkrijete da je moguće doći do ovakvog rezultata. Naravno, ako se razumno upravlja tim sustavom. Nema tu nikakvog politikanstva i kupovine vremena”.

Na pitanje novinara što će biti sa cijenom plina 2018. godine, ministar je rekao da će se o tome razgovarati, dodavši da je Vlada na samom početku mandata te da ovo nisu mjere koje su donesene na kraju mandata,  kako su radile prijašnje političke opcije.

Osvrnuvši se na u utorak objavljen podatak o snažnom rastu BDP-a, kazao je da rast gospodarstva treba biti povod za nastavak reformi i to ne samo u ovoj nego i u godinama koje slijede.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. godine. To je deveto tromjesečje zaredom da gospodarstvo raste, a ujedno i najveći zabilježeni rast od četvrtog tromjesečja 2007. godine.

“Sigurno da ćemo nastaviti s implementacijom onih mjera za koje smatramo da su nužne. Uz poreznu reformu, u ovom trenutku sigurno da je fokus na načinu olakšavanja poslovanja jer smatramo da je to jedini ispravan put”, rekao je Marić, osvrnuvši se i na demografske izazove, kao i na izazove u mirovinskom sustavu gdje ne samo da postoji nepovoljan omjer broja zaposlenih i broja umirovljenika, nego je i prosječna mirovina ispod 40 posto prosječne plaće.

Fokus ove Vlade je na gospodarskom rastu i olakšavanju poslovanja kako bi se stimulirali gospodarstvenici, međutim strukturne reforme ne mogu se donositi preko noći, već im je potrebno sustavno i temeljito pristupiti, istaknuo je između ostaloga Marić.

(Agencije)

You may also like

0 comments