Neprimjerene reakcije na Halilovićev nastup iz Srbije

Dramatične ocjene stanja u Bosni i Hercegovini te najave mogućih sukoba zbog provedbe referenduma u Republici Srpskoj 25. rujna predstavljaju pretjerivanje koje u konačnici šteti svim građanima, a može ugroziti i napredak zemlje na europskom putu, ocjena je nekih od vodećih političara u BiH.

Nakon žustrih reakcija dužnosnika Srbije na izjave ratnog zapovjednika Armije BiH Sefera Halilovića, koji je upozorio kako bi referendum u RS značio demontiranje Daytonskog sporazuma pa time otvorio mogućnost i za novi rat, predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić izjavio je kako se neodgovornim izjavama mogu lako povećavati napetosti, no da od toga nitko nema koristi.

“Ne vidim da se zbog izjave takve jedne budale treba dići na noge cijela regija”, kazao je Bosić u intervjuu za bijeljinsku televiziju BN TV nakon što su mediji u BiH prenijeli izjave srbijanskih čelnika u kojima se dramatično upozorava na najave rata u izjavama bivšeg ratnog zapovjednika Armije BiH.

Stanje u BiH čelni čovjek bosanskohercegovačkog parlamenta ocjenjuje zabrinjavajućim, a upozorava kako ga mogu pogoršati “neodgovorni političari i interesi drugih zemalja”.

“Jedni su nezadovoljni postojanjem Republike Srpske, dok bi Hrvati željeli treći entitet. Ima i neodgovornih političara koji bi zbog prikrivanja svoje odgovornosti za korupciju i kriminal narod poveli u rat”, kazao je Bosić očevidno aludirajući na predsjednika RS Milorada Dodika.

Bosić je ujedno čelnik Srpske demokratske stranke (SDS), koja je dio vladajuće koalicije na državnoj razini, no u Republici Srpskoj je žestoka oporba Dodikovoj vlasti.

SDS je potaknuo nekoliko istraga o Dodikovoj navodnoj umiješanosti u kriminal, uključujući i onu o sumnjivom kreditu kojim je kupio vilu u Beogradu.

Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH izrazio je žaljenje što je zbog prijepora oko referenduma u drugi plan pala odluka kojom je EU prihvatila zahtjev BiH za razmatranje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, član Partije demokratskog progresa (PDP), političke stranke koja je također u oporbi u RS-u, pozvao je na smirivanje verbalnih sukoba i napetosti upozoravajući kako bi u protivnom mogle izostati reforme nužne za bolji život običnih ljudi.

“BiH u predstojećem razdoblju treba najviše pozornosti posvetiti zapošljavanju, ekonomskom razvoju i borbi protiv korupcije, a upravo usklađivanje s europskim standardima i nastavak demokratizacije institucija tijekom procesa integracije u EU će tome dati veliki doprinos”, ocijenio je Crnadak.

Mediji u BiH u srijedu prenose ocjene kako su reakcije iz Beograda na izjave Sefera Halilovića potpuno nepotrebne i umjetno “pumpanje” napetosti s obzirom da se komentari odnose na osobu koja nema nikakvu realnu težinu u političkom životu BiH.

Sam Halilović na kritike koje su mu uputili srbijanski dužnosnici poput Ivice Dačića nije ostao dužan poručivši ministru vanjskih poslova Srbije da ga smatra Miloševićevim nasljednikom.

“Nasljednik Miloševića, najvećeg zlikovca na ovim prostorima i vikend četnik koji je predsjednik vlade (Srbije) i asistent četničkog vojvode Vojislava Šešelja, Vučić, zadnji su ljudi koje treba slušati kada se govori o miru”, poručio je Halilović.

You may also like

0 comments