Neprihvatljivo je imenovanje Markića bez konzultacija s Domoljubnom koalicijom

Glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić neprihvatljivim je u četvrtak ocijenio imenovanje Daniela Markića čelnikom Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) bez konzultacija s Domoljubnom koalicijom i Tomislavom Karamarkom, predsjednikom HDZ-a kao najjače stranke u koaliciji.

“Neprihvatljiv je prijedlog imenovanja Markića bez da se to uskladi s najjačom strankom, s gospodinom Karamarkom i Domoljubnom koalicijom”, rekao je Ćorić novinarima u Saboru, komentirajući tvrdnju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je bivši ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić bio privatni obavještajac bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Upitan bi li predsjednica svoja saznanja trebala prijaviti DORH-u, rekao je kako mu je na to teško odgovoriti. “Ona je to rekla, da li je to za prijavu ili nije to je sad meni teško ući. Zakon je vrlo jasan, njih dvoje su se uskladili i mislio sam da je tome došao kraj”, kazao je Ćorić.

Napomenuo je da je osobno bio potpredsjednik izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović, koju i danas smatra ikonom desnice te joj vjeruje. “Ako nešto takvo tvrdi, ima pouzdane razloge za to i njeno nepovjerenje proizlazi iz nekih činjenica kojima ona raspolaže”, rekao je. Od Karamarka, pak, očekuje da zaštiti svoj, ugled svoje stranke i Domoljubne koalicije. “Ovi dokazi su degradirajući”, istaknuo je Ćorić.

Mostov zastupnik Miroslav Šimić kazao je kako mu je drago što je završena trakavica oko imenovanja u SOA-i. “Mi smo odlučili podržati ono oko čega su se i predsjednica i premijer usuglasili, a što se tiče bivšeg ravnatelja, gospodina Lozančića, o tome zasad znamo samo iz medija. Premijer ima pravo na svoju odluku i za nas je prirodno da osoba koja niz godina vodi obavještajnu zajednicu nakon toga ne treba završiti na ulici”, rekao je Šimić.

Na pitanje vjeruje li više predsjednici koja tvrdi da se Lozančić ogriješio o zakon ili premijeru koji govori suprotno, odgovorio je kako stvari ne želi promatrati na taj način. “Imamo premalo informacija o tome, informacije imaju premijer i predsjednica i, na kraju krajeva, svatko od njih ima svoje ovlasti i pravo na svoju odluku”, kazao je.

Šimić nije suglasan s ocjenama da je imenovanje šefa tajne službe bez suglasnosti najveće vladajuće stranke “svojevrstan cirkus”. “Ne mislim da možemo govoriti o nekom cirkusu. Imali smo priliku slušati pojedine analitičare koji kažu da je to dobro za državu. Što se tiče glasovanja kolega iz Domoljubne koalicije, njih ćete morati pitati za komentar. Ne mislim da ovo znači neko apsolutno neslaganje ili protivljenje, ali je izraz njihova stava”, poručio je.

Glasovanje članova Domoljubne koalicije protiv Markićeva imenovanja Šimić ne tumači kao protivljenje premijeru Oreškoviću. “Glasanje protiv gospodina Markića je glasanje protiv gospodina Markića i ništa drugo”, dodao je.

Izjave predsdsjednice Grabar Kitarović o Lozančiću kao obavještajcu Zorana Milanovića nije želio posebno komentirati. “Eventualne dokaze ima predsjednica i na njoj je odluka hoće li ih upotrijebiti, mi o tome ne znamo dovoljno”, rekao je Šimić.

You may also like

0 comments