Nepostojanje dogovora o Brexitu stajat će 58 milijardi funti

Kompanije u Velikoj Britaniji i Europskoj uniji mogle bi se suočiti s 58 milijardi funti dodatnih troškova godišnje ako dvije strane ne postignu dogovor o trgovini nakon Brexita, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno istraživanje.
Kompanije iz 27 zemalja EU-a u tom bi se slučaju suočile s 31 milijardu funti godišnje carina i ostalih necarinskih naknada, izračunali su u savjetodavnoj tvrtki Oliver Wyman i pravnoj tvrtki Clifford Chance.

U slučaju britanskih izvoznika u EU taj bi trošak iznosio 27 milijardi funti godišnje.

“Veći troškovi i neizvjesnosti mogli bi smanjiti profitabilnost i ugroziti egzistenciju pojedinih kompanija”, upozoravaju autori izvješća. Britanija će izaći iz Unije u ožujku iduće godine, nakon više od četiri desetljeća tijesnih ekonomskih, političkih i pravnih veza s najvećim trgovinskim blokom u svijetu.

Ako dvije strane ne urede svoje odnose prije Brexita, trgovinska razmjena podlijegat će propisima i carinama Svjetske trgovinske organizacije. Britanija želi sporazum ali u vladi ističu da se spremaju za sve moguće scenarije i već su rezervirali tri milijarde funti za moguće posljedice nepostizanja dogovora.

Ostane li Britanija u carinskoj uniji s EU-om, ti bi se troškovi za obje strane prepolovili, pokazuje izvješće. Britanska premijerka Theresa May isključila je pak tu mogućnost zato što London u tom slučaju ne bi mogao sklapati samostalne bilateralne trgovinske sporazume sa zemljama poput Kine i Indije.

Izvješće Olivera Wymana i Clifforda Chancea pokazuje da bi oko 70 posto troškova koje bi generirao Brexit bez dogovora palo na leđa financijskog, automobilskog, prehrambenog i sektora potrošačkih dobara, te poljoprivrede i proizvođača kemikalija i plastike.

U Europskoj uniji najteži teret snosio bi automobilski sektor, te proizvođači hrane i pića, kemikalija, plastike, potrošačkih i industrijskih dobara, navode autori izvješća.

You may also like

0 comments