Neočekivani pad američke potražnje spustio cijenu nafte na 38 dolara

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 38 dolara, pritisnute iznenadnim padom potražnje za benzinom u najvećem svjetskom potrošaču nafte SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 26 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 37,43 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 35,49 dolara.

Američka potražnja za benzinom, jedan od najjačih stupova naftne potrošnje, pala je u siječnju prvi puta u 14 mjeseci, pokazali su službeni podaci američke vlade. Taj se podatak nadovezao na onaj o rastu ruske proizvodnje u ožujku na najvišu razinu u 30 godina. “Tržište su iznenadile dvije brojke: najviša razina ruske proizvodnje u 30 godina i pad američke potražnje za benzinom po prvi puta u 14 mjeseci”, tumači Frank Klumpp iz stuttgartskog Landesbank Baden-Wuerttemberga.

Pritom analitičari BNP Paribasa napominju da bi se naznake prekomjerne opskrbe benzinom mogle nadovezati na prekomjernu opskrbu sirovom naftom. Trenutno se proizvodi nešto više od milijun barela sirove nafte dnevno više no što je potrebno. “Procijenjene zalihe značajno će porasti u prvoj polovini 2016. godine, što navodi na zaključak da bi cijene mogle lako ponovo krenuti prema niskim razinama s početka godine”, napisali su u izvješću.

Predstavnica Kuvajta u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izjavila je u utorak da bi veliki proizvođači na sastanku sredinom mjeseca u Dohi mogli dogovoriti zamrzavanje proizvodnje na razini veljače ili na prosječnoj vrijednosti u siječnju i veljači. Nawal Al-Fuzaia kazala je i da očekuje da će se u drugoj polovini godine prosječna cijena na londonskom tržištu kretati u rasponu od 45 do 60 dolara za barel i da će se ponuda i potražnja uravnotežiti do kraja godine.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 33,33 dolara, što znači da je pala 1,14 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like