Home Ekonomija Neočekivan rast američke kompanije Pfizer

Neočekivan rast američke kompanije Pfizer

by admin

Američka farmaceutska kompanija Pfizer izvijestila je o većoj od očekivanja dobiti i prihodima u drugom tromjesečju ove godine uslijed snažne potražnje za njezinim cjepivom protiv upale pluća i novim lijek protiv raka dojke.

Neto dobit Pfizera iznosila je u drugom tromjesečju 2,63 milijarde dolara, što je nešto niže u odnosu na 2,91 milijardu dolara ostvarenih godinu ranije. No, bez jednokratnih stavki, Pfizer je zaradio 56 centi po dionici, dok su analitičari očekivali prosječno 4 centa po dionici. Prihodi te kompanije dosegnuli su u tome razdoblju 11,85 milijardi dolara, što je 7 posto manje nego lani, ali i više od 11,85 milijardi koliko su očekivali analitičari na Wall Streetu.

Taj najveći američki proizvođač lijekova objavio je i da su prihodi njegova odjela za cjepiva porasli za 44 posto, na 1,58 milijardi dolara. Taj odjel, koji uključuje Prevnar 13 cjepivo protiv upale pluća, ostvaruje otprilike 13 posto ukupnih prihoda Pfizera. Lijek protiv raka dojke Ibrance, koji je dobio odobrenje američkog regulatora u veljači, ostvario je 140 milijuna dolara prihoda od prodaje u prvom cijelom tromjesečju otkad je na tržištu, što je gotovo dvostruko više od očekivanja analitičara. “Lansiranje Ibrancea dobro napreduje”, kazao je analitičar Chris Schott iz JP Morgana. Kompanija planira u ovome tromjesečju zatražiti odobrenje za stavljanje lijeka Ibrance na europsko tržište. Ukupna Pfizerova prodaja lijekova protiv raka porasla je u tromjesečju za 25 posto, na 713 milijuna dolara.

Related Posts