Nemoguće je promijeniti model života na planeti bez Rusije

Vijeće sigurnosti UN-a je jednoglasno usvojilo rezoluciju koja poziva na prekid vatre i održavanje mirovnih pregovora. Rusija i Iran mogu to smatrati svojom pobjedom, te dvije zemlje ne nameću Siriji političke promjene, dok su Saudijska Arabija i Turska razočarane jer mir nije u njihovim planovima, piše L’Expression, prenosi RT.

Ova rezolucija potvrđuje da je Rusija bila u pravu. „Ne treba popuštati pod međunarodnim pritiskom kada se radi o zaštiti interesa“, piše izdanje. Predsjednik Rusije je dobio bitku i podsjetio međunarodnu javnost da njegova zemlja igra veliku ulogu na geostrateškom polju. „Ne smije se mijenjati model života na planeti bez odobrenja zemlje koja je stavila točku na jednopolarni svijet“, naglasio je autor članka.

Iran isto ima zašto da se raduje u ovoj situaciji, smatra autor. Nakon 12 godina ekonomskih sankcija i diplomatskog pritiska Teheran se vraća na međunarodnu scenu. U cijeloj ovoj priči najviše gubi Turska. Alžirsko izdanje podsjeća da je Rusija dokazala da Ankara pomaže teroristima ID u trgovini naftom.

Pregovori između Rusije, Ukrajine i Europske unije kojima se željelo prevladati nesuglasice oko sporazuma o slobodnoj trgovini između Kijeva i Bruxellesa završili su neuspjehom i neće se nastaviti, rekla je povjerenica EU za trgovinu Cecilia Malmstrom. “Bili smo blizu nekih praktičnih rješenja i mislim da bismo uspjeli, da je bilo volje”, rekla je Malmstrom nakon sastanka s ruskim ministrom gospodarstva Aleksejem Uljukajevom i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Pavlom Klimkinom. “No, danas nije bilo dovoljno fleksibilnosti na ruskoj strani da se to dogodi.. Nije bilo dogovora pa je ovaj pokus završen. Više neće biti ovakvih trostranih razgovora”, dodala je.

Moskva se žestoko bori protiv sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine, koji stupa na snagu 1. siječnja, jer smatra da će Ukrajinu dodatno udaljiti od njezinog utjecaja i biti pogubna po njezino gospodarstvo. EU je od 2013. organizirala 20-ak sastanaka s Rusijom i Ukrajinom u nadi da će smiriti te strahove i pronaći rješenje.Malmstrom je podsjetila i na to da se sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine ne može mijenjati te da je to bilo “jasno cijelim tijekom pregovora”.

You may also like

0 comments