Nemiri u Iranu poduprli cijene nafte nadomak 67 dolara

Cijene nafte zabilježile su u utorak najvišu razinu na početku trgovanja u novoj godini od 2014., učvrstivši se nadomak 67 dolara zahvaljujući ponajviše protuvladinim prosvjedima u Iranu i smanjenju proizvodnje pod dirigentskom palicom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusije.
Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,80 dolara. Znatnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 60,40 dolara.

Na oba su tržišta cijene prvi puta od siječnja 2014. godine započele trgovanje u novoj godini iznad razine od 60 dolara. Trgovci prate prosvjede u Iranu, čiji su sudionici sinoć napali policijske stanice i snage sigurnosti suočile su se s najozbiljnijim izazovom klerikalnom vodstvu od nemira u 2009. godini.

“Sve veći nemiri u Iranu utrli su put rastu cijena nafte na početku 2018. godine”, objavio je danas u bilješci klijentima američki Schork Report.

“Geopolitički rizici nedvojbeno su se ponovo našli u fokusu naftnih tržišta nakon pauze od druge polovine 2014. kada je tržište zabilježilo višak ponude u odnosu na potražnju”, konstatira Bjarne Schieldrop iz SEB-a, izdvajajući među faktorima podrške i stanje u Kurdistanu i Libiji. Trgovci su bili skloni špekulacijama s rastom cijena nafte čak i kada se stave na stranu nemiri u Iranu.

“Pad zaliha na globalnoj razini i snažan ekonomski rast neutralizirali su ponovno pokretanje cjevovoda Fortiesa i nastavak proizvodnje u Libiji”, rekao je Jeffrey Halley iz singapurske Oande.

Cjevovod Forties kapaciteta 450.000 barela dnevno, koji opskrbljuje naftom sa Sjevernog mora, počeo je raditi punim kapacitetom 30. prosinca nakon neplaniranog isključivanja.

Dugoročno tržišta crpe podršku iz smanjene proizvodnje OPEC-a i skupine neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom, za nekih 1,8 milijuna barela dnevno počevši od siječnja 2017. godine. Službeno bi se proizvodnja trebala normalizirati u rujnu ove godine, iako se očekuje da će odgovarajući sporazum biti produljen do kraja godine.

Američke komercijalne zalihe sirove nafte pale su skoro 20 posto u odnosu na prošlogodišnji ožujak i najvišu razinu otkada su se počeli bilježiti ti podaci.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 64,47 dolara, te je porasla 30 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja. (Agencije)

You may also like

0 comments