Neminovan daljnji rast cijena, evo zašto

Analiza Poslovnog dnevnika

rema sadašnjim razinama cijena plina, on premašuje 80% troškova proizvodnje finalnog proizvoda, što je nezabilježeno u povijesti Petrokemije.

Gospodarstvenici pozdravljaju vladinu brigu i pripremu paketa mjera kojima će građane, posebice socijalno ugrožene, zaštititi od poskupljenja struje i plina, no, pitaju što s njima?

Za razliku od kućanstava, gospodarstvu cijena plina nije fiksna i sigurna do 1. travnja, štoviše, ovisno o opskrbljivačima, ona je upeterostručena!

Takav je slučaj, primjerice, s kutinskom Petrokemijom, jednim od najvećih potrošača plina, koja je s eksplozijom cijena potkraj prošle godine i zaustavila proizvodnju, kao uostalom i većina petrokemijskih tvrtki u Europi.

No, kako slijede pripreme za sjetvu, jučer su postrojenja stavljena u start, što potvrđuje i predsjednik Uprave Davor Žmegač, ali će promjene na cijeni mineralnih gnojiva s novim troškovima plina biti itekako vidljive.

Žmegač kaže kako je Petrokemiji, uz cijenu plina koja je trenutačno gotovo pet puta viša nego u istom razdoblju 2021., snažan porast, čak za 2,5 puta, došao i za emisije CO2.

Želite vidjeti kako izgleda kupovina kriptovaluta i Bitcoina? Danas možete besplatno isprobati platformu. Upišite…

Trošak plina u ovoj proizvodnji inače ima velik udjel, no s njegovim novim cijenama, čak i uz činjenicu da su većinski vlasnici kompanije Ina i PPD, proizvodnju bez diranja u cijenu proizvoda nemoguće održavati iznad nule.

Što će u Hrvatskoj poduzeti, još je nepoznanica. Premijer Andrej Plenković jučer je dao naznake kako bi, osim kućanstava, mjere kojima je moguće amortizirati cjenovni udar energenata mogle obuhvatiti i gospodarstvo, što kroz HEP, što kroz porezni sustav, no za konkretne poteze bit će potrebne procjene efekta na proračun.

I ministar gospodarstva Tomislav Ćorić poručio je da postoje alati za pomoć, no i da treba pratiti stanje na tržištima, na kojima se po njemu očekuje izvjesno smirenje stanja.

Slični skokovi prisutni su i u drugim državama, no poslodavci očekuju Vlada treba reagirati brzo. Pritisku plinskog cjenovnog udara posebno su izloženi gospodarstvenici na sjeverozapadnu Hrvatske, na kojemu se masovnije nego u ostalim krajevima prihvatilo plinofikaciju.

Više su pogođeni mali poduzetnici, kojima i jednoznamenkasta promjena troškova predstavlja problem, a s troznamenkastim promjenama teško se nose i najveći. Sve, naravno, ovisi o likvidnosti, no glavni ravnatelj HUP-a ukazuje i da sam skok kojeg na svojim fakturama vide gospodarstvenici uvelike prelazi razlike u cijenama koje oni mogu pratiti na tržištu plina.

A na austrijskoj burzi plina CEGH krajem prosinca dosegnuta je rekordna razina od 177 eura po MWh, dok je primjerice jučer iznosila 74 eura. U HUP-u stoga ukazuju i na problem funkcioniranja i poslovanja lokalnih opskrbljivača, koji su uglavnom u vlasništvu lokalnih jedinica, piše Poslovni dnevnik.

You may also like