Nema uvjeta za održavanje parlamentarnih izbora u Makedoniji

Sadašnji uvjeti u Makedoniji ne dopuštaju održavanje “vjerodostojnih” parlamentarnih izbora, ocijenili su u nedjelju predstavnici SAD-a i EU-a u toj zemlji.

Prijevremeni izbori predviđeni za 24. travnja trebali bi okončati političku krizu u Makedoniji, ali SAD i EU smatraju da bi ih trebalo održati kasnije. U pismu upućenom privremenom premijeru Emilu Dimitrievu, europski i američki veleposlanici ističu da nikakav “sporazum dosad nije postignut oko reforme medija što bi zajamčilo ravnopravniju situaciju” za kandidate.

Međunarodna zajednica zabrinuta je zbog informacija o “pritiscima i zastrašivanju birača”, kaže se u pismu. Predstavnik Washingtona u Skopju Jess Baily istaknuo je da je predložen datum za održavanje izbora 5. lipnja.

Glavna oporbena stranka Socijaldemokratski savez Makedonije zaprijetila je bojkotiranjem izbora argumentom da kontekst nije pogodan za održavanje poštenog i ravnopravnog glasovanja krajem travnja. Vladajuća VMRO-DPMNE predvođena bivšim premijerom Nikolom Gruevskim, zanemarila je pozive na odgodu izbora, potaknuvši međunarodnu zajednicu da intervenira u svojstvu arbitra.

You may also like