Nema točaka koje su prijeporne

Pregovori Mosta i HDZ-ove Domoljubne koalicije u utorak o temama poduzetništvo i pravosuđe trajali su više od tri sata, a Ivana Maletić (HDZ) izjavila je kako vjeruje da će se dogoditi promjene i da u programu reformi Most-a nema neprihvatljivih točaka, dok je Tomislav Panenić (Most) istaknuo da razgovorima koji se se vodili na razini struke, moraju biti zadovoljni jer su bili konstruktivni.

“Definitivno sam optimistična i mi vjerujemo da će se dogoditi potrebne promjene. Nema neprihvatljivih točaka jer su sve točke usmjerene na poduzetništvo i razvoj poduzetništva. U našim dokumentima upravo je poduzetništvo bilo ključno. Drago nam je što su kolege iz Mosta stavile u prvi plan povezanost poduzetništva i pravosuđa, te koliko je važno otkrčiti pravosudni sustav koji mora biti brži i učinkovitiji da bi se pomoglo i poduzetnicima i građanima”, izjavila je Maletić novinarima nakon pregovora održanih u središnjici HDZ-a.

Tomislav Panenić je naglasio kako misli da su vođeni “dosta dobri razgovori”. “Danas smo vodili razgovor na razini struke. Nismo vodili političke razgovore. Ovdje je bilo pravosuđe i poduzetništvo i probali smo biti što konkretniji tako da onda i naši prijedlozi budu prihvatljivi i da ne bude neko političko uvjetovanje, već da to bude na dobrobit građana”, rekao je Panenić. Dodao je da što se tiče stručnog dijela moraju biti zadovoljni “jer su razgovori bili konstruktivni te se nada da će “isto tako i zajednička stajališta biti takva”. Na novinarsko pitanje je li Most zadovoljan razgovorima i s HDZ-om i sa SDP-om Panenić je odgovorio potvrdno.  Na upit o tome je li Most nakon današnjih sastanaka bliži ‘lijevima’ ili ‘desnima’ rekao je kako nisu razgovarali “ni s lijevima ni s desnima već sa strukom”. Upitan je li bilo riječi o mandataru nove vlade ponovno je novinarima pojasnio kako na današnjim razgovorima nije bilo uopće o tome razgovora.

HDZ-ova Ivana Maletić također je istaknula da je danas vođen razgovor “dvaju partnera usmjerenih na reforme”- “Mi smo napravili čitav program koji je vezan upravo uz provedbu reformi i stavljanje u prvi plan poduzetnika i građana. To je ono što i Most želi vidjeti. Dakle želimo promjene u Hrvatskoj, da u prvi plan dođu građani poduzetnici, da cijela državna uprava služi njima, a ne obrnuto i zato će, naravno, trebati provoditi različite reforme na različitim područjima, i upravo o tome svemu smo razgovarali”, rekla je. Na novinarski upit je li nešto konkretno ponuđeno na sastanku, i Maletić je izvijestila da nije bilo nikakvih ‘ponuda’ ili ‘neponuda’, nego je razgovor o temama poduzetništva i pravosuđa bio konstruktivan . “Ovo je bio jedan konstruktivni razgovor o konkretnim promjenama i reformama koje se moraju dogoditi u hrvatskom društvu i institucijama, a s ciljem rasta i razvoja”, zaključila je Maletić.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko prije današnjeg sastanka predložio je predsjedniku Mosta Boži Petrovu da u pregovore koji se trenutno odvijaju između HDZ-ove Domoljubne koalicije i Mosta unesu i poglavlje – nacionalna sigurnost, doznaje Hina iz vrha HDZ-a. Karamarko je izrazio zadovoljstvo o do sada predloženim temama i tijekom pregovora.  No, ističe da u kontekstu posljednjih događaja, napada islamističkih terorista u u Parizu, migrantske krize i brojnih sigurnosnih izazova koji stoje i pred Hrvatskom, poglavlju o nacionalnoj sigurnosti treba pristupiti s posebnom pozornošću. Sadašnja hrvatska nacionalna strategija donesena je prije više od 13 godina a globalni izazovi od tada su se značajno promijenili, naglasio je predsjednik HDZ-a.

You may also like

0 comments