Nema te alkemije za oporavak, osim pokretanja gospodarstva

Dnevnik.hr
Ekonomski analitičar Velimir Šonje kaže kako banke imaju različite ponude o moratorijima jer se razlikuju.

“Kao što su različiti poduzetnici u različitim situacijama, tako su i banke. Svaka banka će ponuditi svoj aranžman, ali neće se previše razlikovati, jer su uvjeti slični. Zavisit će koliko će ovo sve skupa trajati, optimističan scenarij je tri mjeseca”, rekao je Šonje i kazao kako moratorij od godinu dana na postoji nigdje u EU, a samo tri ili četiri zemlje su to rješavale općim zakonima. “Kod nas postoji psihologija zaštite dužnika”, kaže on i nastavlja kako taj prijedlog zvuči dobro, ali ako zamrznemo jednu stranu, ni druga neće moći funkcionirati.

“Obustavljanje ovrha na tri mjeseca je razumno i potrebno rješenje. Nadajmo se da se neće morati produžavati jer onda svi zajedno tonemo. Dok se ne pokrene gospodarstvo nema alkemije koja može riještiti ovu krizu”, ističe Šonje.

Što se tiče razgovora o profitu, ekonomski analitičar kaže kako je prošlo vrijeme za to. “U ovom trenutku je prosječna kamatna stopa na razini koja je bolja nego u drugim zemljama u Eruope koje su nam slične. Mnogi koji su sada u problemima neće moći vraćati svoje kredite, počevši od turističke industrije, prošlo je vrijeme za razgovor o profitu”, zaključuje Šonje za Dnevnik.hr.

You may also like

0 comments