Nema sukoba u iranskom energetskom sektoru

Priopćenje
Iranski ministar za naftu Bijan Zanganes negirao je u ponedjeljak izvještaje o neslaganju s predsjednikom Hassanom Rouhanijem oko prodaje iranske nafte dok se suočavaju s američkim sankcijama, te poručio kako će ostati na svojoj dužnosti.

Dok su sankcije na snazi, izvoz nafte u Iranu pao je s 2,5 milijuna barela dnevno u travnju prošle godine na oko 400 tisuća barela u svibnju ove godine. Prošlog je tjedna iranski zastupnik rekao kako su se Zanganes i Rouhani prepirali oko ovog problema tijekom sastanka vlade. “Nemam problem s Rouhanijem. Ne znam tko zastupnicima daje takve informacije”, navodi ministra Zanganeha novinska agencija ministarstva za naftu SHANA.

“Neću se povući”, rekao je Zanganeh, govoreći o rastu pritiska da podnese ostavku. Sjedinjene Države ponovno su prošle godine uvele sankcije na izvoz iranske nafte nakon što se predsjednik Donald Trump jednostrano povukao iz sporazuma Irana sa šest svjetskih sila o ograničavanju nuklearnog programa Teherana iz 2015.

Prošlog je mjeseca drugi iranski zastupnik rekao da prikuplja potpise u parlamentu kako bi pokrenuo postupak svrgavanja Zanganeha zbog njegovog neuspjeha u suprotstavljanju američkim sankcijama na izvoz iranske nafte.

Iz Irana su u ponedjeljak rekli kako će unutar 10 dana premašiti međunarodno dogovoreno ograničenje zaliha obogaćenog urana – korak koji će vjerojatno dodatno zategnuti visoke napetosti s Washingtonom – no dodao je da europske zemlje još imaju vremena očuvati nuklearni dogovor.

You may also like

0 comments