Nema sankcija Europske komisije prema Hrvatskoj, no zatražen je dodatni angažman

Ministar financija Boris Lalovac i potpredsjednik Vlade Branko Grčić donijeli su u Bruxelles paket mjera za smanjenje deficita. Predstavili su ih u Europskoj komisiji, na sastanku s povjerenikom EK za ekonomske i financijske poslove Pierreom Moscovicijem. Ministri su sa sastanka izašli optimistični i smatraju da će Hrvatska izbjeći sve korektivne mjere koje su joj prijetile.

Misle kako je EK prepoznala da Hrvatska čini sve napore u pravom smjeru kako bi se popravio gospodarski rast i smanjio deficit. Smatraju da dodatni rezovi neće biti potrebni. Grčić je rekao da će tražiti fleksibilnost Komisije za onaj dio povećanja deficita koji je nastao zbog promjene izračuna zbog jamstva države za javna poduzeća (oko 1,5% više). Poručio je povjereniku Moscoviciju da hrvatska Vlada radi kao da nije izborna godina.

Opća ocjena je da smo napravili znatan napredak u ovom procesu, da smo pripremili u najvećoj mjeri ono što se od nas očekivalo u dijelu nacionalnog programa reformi i konvergencije. Dogovorili smo se o određenim korekcijama i jednom dodatnom fiskalnom naporu, no ništa što se u Hravatskoj ne može odraditi, izjavio je Branko Grčić.

Povjerenik Pierre Moscovici ocijenio je razgovore vrlo pozitivnima, istaknuvši da je još preostalo posla koji treba obaviti do idućeg tjedna – između ostaloga napraviti dodatne fiskalne napore u visini od 0,4 posto BDP-a. ‘Imamo vrlo dobro ozračje i još malo posla i malo vremena. Ako želimo imati korektne projekcije i dobre ciljane preporuke, to mora biti gotovo do 21. travnja’, rekao je povjerenik.

Još nijedna članica EU-a nije kažnjena zbog makroekonomskih neravnoteža. Kažnjena je jedino Bugarska, koja je bila pod posebnim nadzorom zbog korupcije i reforme pravosuđa. Ako Komisija ne bude zadovoljna reformama koje predlaže Zagreb, bit će nam nametnuta procedura prekomjernog deficita i akcijski plan postupanja. Hoće li se to dogoditi, doznat ćemo u svibnju, nakon što Komisija analizira sve podatke. (HRT)