Home Bosna i Hercegovina Nema povoljnijih kredita od onih MMF-a

Nema povoljnijih kredita od onih MMF-a

by Agencije

Ministar financija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda snažno se založio za nastavak suradnje njegove zemlje s Međunarodnim monetarnim fondom (MMFD) uključujući tu i kreditno zaduženje, uz ocjenu kako je to najbolje moguće rješenje za zemlje suočene s potrebom provedbe strukturalnih reformi.

“Kredit MMF-a je najpovoljniji i ne može se porediti s kreditima komercijalnih banaka, a reforme su potrebne nama u BiH i ne treba ih nametati nitko izvana”, izjavio je Bevanda u intervjuu kojega je u petak objavilo sarajevsko “Oslobođenje”.Iz MMF-a je ranije potvrđeno kako su spremni na nastavak suradnje s BiH, koja je formalno okončana u lipnju istekom dvoipolgodišnjeg ugovora o stand-by aranžmanu, pod uvjetom da vlasti te zemlje potvrde spremnost za daljnju provedbu reformi.

Ugovor koji je istekao ove godine sadržavao je paket financijske pomoći kroz kredit vrijedan nešto više od 631 milijun eura, no nije u cijelosti isplaćen jer su iz MMF-a ocijenili kako vlasti u BiH ne provode ranije preuzete obveze.  Jedna od glavnih zapreka bilo je neusvajanje novih zakona o radu u entitetima. Federacija BiH je tu obvezu ispunila prije dva mjeseca, dok se u Republici Srpskoj na usvajanje takvog zakona još čeka.

Bevanda tvrdi kako je potpora MMF-a bila dragocjena za BiH, jer joj je pomogla preživjeti recesijsko razdoblje i krenuti s mrtve točke u pokretanju socijalnih i gospodarskih reformi. “Ne visim razlog da se odbija novi aranžman s MMF-om jer će to svima biti od koristi”, kazao je Bevanda istaknuvši istodobno kako bi se, prije podnošenja formalnog zahtjeva MMF-u za novi stand-by aranžman, unutar BiH mora postići precizan dogovor o njegovom sadržaju i trajanju.

Related Posts