Nema potrebe za rekonstrukcijom hrvatske vlade

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak navečer da će sjednica Vlade u Splitu biti posvećena razvojnim projektima u Gradu i Županiji, vrijednim ukupno dvije milijarde kuna, a u povodu napisa o mogućoj rekonstrukciji Vlade, poručio je da je neće biti.
“Vlada želi, ne samo u više od 30 točaka dnevnog reda posvećenih Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, dati zaključaka u vrijednosti preko 400 milijuna kuna nego i 1,5 milijardi kuna vrijednih projekata koji će se potpisati nakon sjednice Vlade”, rekao je Plenković u intervjuu za Novu TV upitan o sutrašnjoj sjednici Vlade u Splitu. Naveo je i da će se na dnevnom redu naći projekti od prometne infrastrukture, do projekata iz zdravstva, školstva, uprave, graditeljstva i zaštite okoliša. “Sve je na dnevnom redu i sve je realistično”, istaknuo je. 

Plenković najvažnijim drži potaknuti razvoj i razrješenje brojnih prometnih problema – od novoga prilaza Splitu, čvor Vučevica, tunel Kozjak, spust prema Splitu pa do središta grada i trajektne luke. Smatra kako treba riješiti problem zagušenja magistrale kada se ide od Splita prema Omišu te napraviti novu cestu koja bi povezala i Solin i Stobreč i Dugi rat te riješiti željeznički prilaz od zračne luke do središta Splita i trajektne luke.

Također, rekao je, jedan od projekata je i sanacija Karepovca, svojevrsnog privremenog odlagališta smeća. “Riješit ćemo brojna pitanja koja su dugo ovdje stajala neriješena i vjerujem da će ona biti realizirana u vremenu koje je  pred nama”, rekao je.

Obveze se moraju podmirivati

Upitan o problemu blokiranih, Plenković je podsjetio kako postoji preko 320.000 blokiranih u Hrvatskoj i 42 milijarde duga glavnice. Naveo je i da su u prošli petak u javnu raspravu poslali tri mjere kako bi se našao put rješenju tog problema i smanjivanja pritiska na naše blokirane građane – prijedloge zakona o otpisu dugova,  o ovrsi nad novčanim sredstvima te pojednostavljen pristup zakonu o stečaju potrošača.

“Obveze se moraju podmirivati”, istaknuo je premijer rekavši kako nisu  Vlada koja će favorizirati nešto što bi se moglo rastumačiti kao “nije važno, nemojte plaćati dugove, na kraju će ih netko otpisati“. Ne, poručio je, pružamo ruku solidarnosti i socijalne osjetljivosti. “To je mjera koja je ovdje, a nije kupovanje socijalnog mira, nego nastojanje da se to pitanje riješi”, istaknuo je.

Nagodba će se postići u roku

Plenković je, vezano uz problem Agrokora, izrazio uvjerenje da će se otvorena pitanja oko Agrokora riješiti u roku koji je određen za postizanje nagodbe tj. do 10. srpnja. Naglasio je kako je Vlada u tom procesu, koji traje 13 mjeseci, dala pravni okvir u kojem se sada uloga Trgovačkog suda pokazuje jako bitna.

Niječno je odgovorio na upit hoće li smijeniti ministricu gospodarstva Martinu Dalić ako se nagodba ne postigne do 10. srpnja podsjetivši da ju je branio u petoj neuspješnoj inicijativi oporbe za izglasavanje nepovjerenja. “To se sigurno neće dogoditi”, odgovorio je Plenković na upit što ako nagodba ne prođe.

Vezano uz problem demografije i iseljavanja, Plenković je podsjetio kako taj problem nije nastao u zadnjih 18 mjeseci, već prati zemlju dugi niz godina. Smatra i da je “vrlo dobrodošlo” da i predsjednica Republike Kolinda Grabar – Kitarović  predloži svoje mjere, a Vlada će ih razmotriti. Podsjetivši na mjere koje su do sada poduzeli, premijer je rekao i da i drugi akteri mogu dati svoje konkretne prijedloge.

Neće biti rekonstrukcije Vlade

Premijer Plenković negativno je odgovorio na upit hoće li ići u rekonstrukciju Vlade. “Ne, ta tema je puštena u eter ne znam čime izazvana”, poručio je.

Upitan o stanju u stranci nakon podjela oko ratifikacije Istanbulske konvencije te hoće li (protivnici ratifikacije) Davor Ivo Stier ostati na mjestu političkog tajnika, a Miro Kovač na mjestu međunarodnog tajnika, Plenković je odgovorio da oni ostaju u stranci i imaju svoje uloge. “Da li će dugoročno biti politički i međunarodni tajnici to ćemo vidjeti”, rekao je.

Dodao je i da ima dobar odnos s svojim zamjenikom Milijanom Brkićem, koji je kao i Kovač i Stier glasovao protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

Ako netko želi plakati, neka plače

Podsjetivši na uspjehe koje je postigao od kada je preuzeo vođenje HDZ-a, Plenković je nezadovoljnicima u stranci poručio: “Ako netko želi plakati nakon svih pobjeda i reći da mu nije dobro, neka plače.”

Upitan o rastu Živog zida, premijer je rekao da nije samo u Hrvatskoj slučaj da antisistemske stranke sa “šupljim programima”, bezidejne, protuustavne i štetne po građane idu sa svojim temama van i neki ljudi iz prosvjeda staju iza toga. Poručio je kako svatko ima svoj izbor a njegova je zadaća da hrvatskoj javnosti pokaže tko je ozbiljan a tko nije, tko ima sposobnost rješavanja problema a tko nema. Istaknuo je kako neće dozvoliti da se Hrvatska vrati 50 godina unatrag. “To neću dopustiti”, rekao je.

Upitan o odnosima sa Srbijom i porukama srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića, Plenković je podsjetio da je on bio prvi suradnik Slobodana Miloševića te poručio kako na njega “ozbiljni analitičari i političari u Hrvatskoj ne trebaju trošiti riječi”.  Na pitanje kako će se Hrvatska postaviti prema Srbiji, premijer je rekao: “Odgovorno.”

Martina Dalić o Agrokoru

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izjavila je u četvrtak kako vjeruje da se sva u posljednje vrijeme otvorena pitanja oko Agrokora mogu riješiti u roku koji je određen za postizanje nagodbe.

“Početkom travnja vjerovnici Agrokora postigli su načelni sporazum o svim najbitnijim pitanjima. Mislim da je to najbitnije – da postoji dogovor i suglasnost vjerovnika o bitnim pitanjima nagodbe. Naravno, u ovako složenom procesu logično je i očekivano da se događaju i određeni problemi. Međutim, vjerujem da se sva ta pitanja mogu riješiti u roku koji je određen za postizanje nagodbe. Očekujem da izvanredna uprava nastavi dalje raditi sa svim angažiranima u Agrokoru, sa savjetnicima i vjerovnicima na postizanju pravnog teksta nagodbe i na adresiranju pitanja koja su se pojavila posljednjih dana”, kazala je Dalić odgovarajući nakon pokretanja inicijative “Klub 30%” na upite novinara je li s obzirom na najnovija događaja nagodba u Agrokoru upitna.

Potpredsjednica Vlade smatra i da najnovije odluke suda, među kojima i jučerašnja odluka zagrebačkog Trgovačkog suda kojom je ukinuta odluka privremenog vjerovničkog vijeća o angažiranju dodatnih financijskih i pravnih savjetnika za vijeće, a koje bi plaćao Agrokor, pokazuje da se proces vodi na način da Sud ima aktivnu ulogu.

“Odluke suda koje su donesene proteklih dana potvrđuju ono što se proteklih mjeseci pokušalo ustvari osporavati, a to je da Sud u ovom procesu ima aktivnu ulogu”, kazala je Dalić, koja očekuje da će izvanredna uprava Agrokora postupati prema tim odlukama s dužnim poštovanjem i na način kako se prema sudskim odlukama treba odnositi.

Ističe i kako će i na podnesak dobavljača u vezi sporazuma grada Zagreba i Agrokora odnosno Tiska sud odlučiti na temelju dostavljenih činjenica.

Pritom ponavlja kako sporazum vjerovnika i načelni sporazum o nagodbi sadrži i vrlo precizne odredbe o pravima i položaju dobavljača u nagodbi, odredbe o plaćanjima tzv. graničnog duga u nadolazećem razdoblju te, u mjeri u kojoj je moguće, i odredbe po kojima sadašnji vjerovnici, a budući vlasnici Agrokora, izražavaju spremnost zadržavanja buduće suradnju s dobavljačima.

To, zajedno s rezultatima koji je ostvaren s dobavljačima u proteklom razdoblju, a to je isplata staroga duga u iznosu od prosječno 50 posto, predstavlja iznimno važan rezultat i doprinos postupka izvanredne uprave, smatra Dalić.

Ističe pritom kako se postupak izvanredne uprave, sprečavanje nekontroliranog kolapsa koji je prijetio prije godinu dana, na određeni način nalazi i u temeljima gospodarskog rasta kojega danas imamo, a podsjeća i kako sustav Agrokor godišnje na temelju poreza uplaćuje u državni proračun između 2,5 i 3 milijarde kuna.

Cjelokupni postupak izvanredne uprave provodi su upravo radi stabiliziranja hrvatskog gospodarstva i naplate vjerovnika, ponovila je potpredsjednica Vlade.

Udruga dobavljača Agrokora u srijedu je podržala svoju predstavnicu u Privremenom vjerovničkom vijeću Maricu Vidaković oko podneska za ispitivanje zakonitosti sporazuma između Zagreba i izvanredne uprave koncerna oko naplate starog i graničnog duga Zagreba od Tiska odnosno Agrokora, a prema pisanju nekim medija sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić zaključkom je pozvala izvanrednog povjerenika da obustavi plaćanja Tiska prema ZET-u dok se ne riješi taj spor.

Potpredsjednica Vlade smatra i da nema prepreka da vjerovnici vrlo brzo među sobom izaberu svoje predstavnike u stalno vjerovničko vijeće.

“Privremeno vjerovničko vijeće imenovao je sud na početku procesa izvanredne uprave sukladno zakonu a koji je odredio da se to vijeće imenuje temeljem zatečenog stanja u poslovnim knjigama. Stalno vjerovničko vijeće je vijeće u kojemu treba odrediti skupine vjerovnika i zatim vjerovnici sami vjerovnici zatim trebaju izabrati svoje predstavnike. Stoga ne postoji, barem po meni, niti jedna prepreka da vjerovnici vrlo brzo sami između sebe ne izaberu svoje predstavnike u stalnom vjerovničkom vijeću. Ono što je važno, po zakonu, privremeno vjerovničko vijeće ima sva prava i obveze stalnog vjerovničkog vijeća”, kazala je Dalić odgovarajući na upit o prigovorima Francka da su u privremenom vjerovničkom vijeću i predstavnici dobavljača (malih) koji su u potpunosti namireni.

Na upit kako komentira najnovije prognoze Europske komisije o rastu hrvatskog gospodarstva u ovoj godini za 2,8 posto, a sljedeće 2,7 posto, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva je odgovorila kako se one poklapaju s prognozama Vlade odnosno prognozama na temelju kojih je Vlada odnosno Ministarstvo financija pripremilo proračun, kazala je.

“Prognoze su prognoze. Ono što je važno je stvarno kretanje gospodarske aktivnosti, a prema pojedinačnim pokazateljima rast gospodarske aktivnosti nam ide dobro. To potvrđuju i porezni podaci odnosno dinamika rasta poreza u odnosu na proteklu godinu”, istaknula je Dalić, koja to smatra jednim od najboljih pokazatelja gospodarskih aktivnosti.

You may also like

0 comments