Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u ponedjeljak krimske Tatare da ne bi trebali očekivati poseban status. Muslimanski Tatari čine više od 10 posto krimskog stanovništva, a prošle su se godine uglavnom usprotivili uvođenju ruske vlasti na tom području, sjećajući se masovnih deportacija u sovjetsko doba. Putin boravi u trodnevnom posjetu Krimu tijekom kojeg će održati sastanke o razvoju toga područja i promicanju turizma.

Putin se u ponedjeljak sastao s predstavnicima raznih manjina, uključujući Tatare, u luksuznom ljetovalištu u selu Opolzneve. “Međuetnički odnosi osjetljivo su pitanje”, rekao je. “Bilo kakva nagađanja o bilo kakvim posebnim pravima za neku etničku skupinu smatramo jako opasnima.” Rusija je izložena velikim međunarodnim kritikama zbog načina na koji tretira Tatare na Krimu. Tatari su se u velikom broju počeli vraćati na Krim nakon raspada SSSR-a 1991., a u Ukrajini su doživjeli kulturni procvat.

Od aneksije Krima 2014., ruske snage sigurnosti napale su njihovu glavnu skupštinu Mejlis i istjerale je iz njezine zgrade. Rusija je ugasila i tatarsku televiziju ATR, a nekoliko mjesnih aktivista, uključujući Tatare, ubijeno je, pretučeno ili je nestalo. Dvojica visokih vođa te zajednice ne smiju više dolaziti na Krim. Moskva nastoji ograničiti rad tatarskih skupina koje su odane Kijevu, ali i pomoći onima koje su spremne surađivati s Kremljom. Tatarima je odobrena zakonska rehabilitacija kao i drugim etničkih manjinama koje su bile progonjene za vrijeme Staljina, a njihov jezik dobio je službeni status. Krimski Tatari zato su jako podijeljeni oko toga trebaju li se opirati ili surađivati s Rusijom.

Related Posts