Nema panike, čovjek će razviti tehnologiju

Komentar povećanja emisija CO2

Nakon usvajanja Pariškog sporazuma i povratka SAD-a u taj sporazum, poslije kratkotrajnog izleta Donalda Trumpa u vidu povlačenja te zemlje iz nastojanja zemalja za spas planeta, ponovno se dinamiziralo pitanje smanjenja emisija stakleničkih plinova.

Ovu će godinu, naime obilježiti, sve do ponovnog klimatskog sastanka u studenom, nastojanja dominantnog svjetskog, europskog i nacionalnog establishementa glede smanjenja emisija CO2. Cilj Unije je smanjenje emisije stakleničkih plinova na razinu koja će omogućiti smanjenje globalne temperature za 2 stupnja C. U tom smislu donose se globalne UN-ove strategije i izvješća, Europska unija ima vrlo ambiciozan plan Nex Generation, a i hrvatska nacionalna strategija je anticipirala te težnje.
Međutim, čini se kako stvarnost ne prati ta nastojanja establishementa, jer, osim zemalja u razvoju, kojima još trebaju financijska ohrabrenja u prelasku s nečistih energenata, u vrijeme Donalda Trumpa SAD je povećao emisije CO2 u atmosferu za 16 posto, a međunarodna agencija za energiju izvještava kako su emisije porasle 2 posto u odnosu na ovo razdoblje u pretkriznoj 2019. godini.

Kako niti u EU stvari ne stoje dobro, priopćila je danas neprofitna udruga Carbon Disclosure Project rekavši kako europske energetske kompanije čine malo, tj nedovoljno su ambiciozne, u politikama i strategijama smanjenja emisija CO2.

Osim ubrzavanja tranzicije na obnovljive izvore energije pažnju energetske javnosti sve više zaokupljaju tehnologije hvatanja ugljikovih spojeva iz zraka, njihovo pohranjivanje pod zemlju kako bi ih priroda apsorbirala. No, tehnologija za to je postala neisplativa u svjetlu niske cijene energenata, pa je nekoliko komercijalnih projekata, od kojih je najpoznatiji Petra Nova (smješten uz termoelektranu na ugljen u SAD-u) propalo.

Zbog toga je prije nekog vremena najbogatiji čovjek na svijetu, Elon Musk, ponudio stotinu milijuna dolara kao nagradu za poboljšanje tehnologije u hvatanju ugljikovih spojeva. Zlobnici će reći kako je prije toga trebao prestati kupovati i podizati vrijednost kriptovaluta, čije rudarenje troši puno energije, vrlo rijetko one čista, pa tako utječe i na odsustvo ambicioznosti globalnog gospodarstva u smanjenju emisije štetnih plinova.
Bila to druga tema ili ne, ostaje činjenica kako razvoj profitabilne tehnologije trebaju sredstva, privatan ili državna, a ona se mogu osloboditi samo iz dodane vrijednosti, za stvaranje koje je potrebama ljudska djelatnost, a posredno i energenti, pa i oni koji štetno utječu na okoliš. Nemoguće je, naime, razvijati tehnologiju bez utjecaja čovjeka na prirodu.

Kako bilo, lov na ugljik je otvoren, pitanje je vremena kada će čovjek razviti dovoljno održivu tehnologiju kako bi uspio smanjiti svoj, vrlo često štetan, utjecaj na okoliš.

You may also like

0 comments