Neksan izvozi u Kinu

Nikšićki Neksan je priveo kraju ugovaranje izvoza 55.000 tona boksita za Kinu, potvrđeno je Pobjedi iz ove kompanije. Zamjenik izvršnog direktora Neksana Ivan Ivanović kaže da se radi o boksitu koji je proizveden u periodu dok je Neksan, čiji je vlasnik Miodrag Daka Davidović, imao ugovor o poslovnotehničkoj saradnji sa Rudnikom boksita.

Kupac je jedna kineska trgovačka kompanija, ali Ivanović kaže da ne želi da saopšti njeno ime zbog poslovne korektnosti. Prije nedjelju dana počeo je prevoz boksita iz Nikšića željeznicom za Luku Bar. “Očekujemo, bolje rečeno, nadamo se da će izvoz za Kinu krenuti krajem maja, najkasnije početkom juna. Odlučili smo da ovaj posao realizujemo i pošaljemo za Luku”, kaže Ivanović. Neksan je upravljao Rudnikom boksita od oktobra prošle godine do prije tri dana, na osnovu ugovora o poslovnotehničkoj saradnji. “Na lageru smo imali blizu 160.000 tona. Za posljednjih osam mjeseci je proizvedeno oko 130.000 tona, a iz prethodnog je ostalo oko 30.000 tona”, objašnjava Ivanović.

On kaže da je Neksan, za sada, veoma zadovoljan uslugama transporta željeznice i Luke. Rade, kaže Ivanović, bolje nego što sam očekivao. Dok Neksan priprema izvoz rude u Kinu, u Boksitima u stečaju je proizvodnja obustavljena, propao je i posljednji tender. Sindikat i radnici Rudnika boksita traže od Ministarstva ekonomije i Privrednog suda da se firma proda slobodnom nagodbom kupcu koji ponudi više novca, zadrži veći broj zaposlenih i obezbijedi im povoljnije uslove.

Predsjednik Samostalnog sindikata Rudnika Borisav Bojanović kazao je, podsjetimo, da su tu odluku donijeli nakon dobijanja informacije da je propao i četvrti tender jer u predviđenom roku nije niko dostavio ponudu. „Naš zahtjev je i da se od sredstava dobijenih prodajom prvo isplate potraživanja zaposlenima, ali po obračunatim, a ne umanjenim zaradama”, rekao je Bojanović. On je najavio da će zahtijevati i hitan sastanak sa predstavnicima Neksana, kojima bi, predložili da i oni dostave ponudu Privrednom sudu za kupovinu Boksita slobodnom pogodbom. Bojanović smatra da bi tender samo oduzeo vrijeme. (MINA)