Imamo tek “nekoliko tjedana” za mirovne pregovore, u protivnom će Libija zauvijek postati nova Somalija, upozorio je talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni. “Ili će se zaključiti za nekoliko tjedana ili će na dva koraka od naše obale nastati druga Somalija pa ćemo morati reagirati drukčije”, rekao je ministar u razgovoru za La Stampu u ponedjeljak.

“Vrijeme je presudno i istječe, napose sada kada je nazočnost IS-a (organizacije Islamske države) u Sirtu postala alarmantna”, dodao je, smjerajući na prošlotjedne žestoke sukobe u tom nekadašnjem uporištu Moamera Gadafija. Ako se pregovori uskoro ne zaključe, “međunarodna koalicija protiv IS-a mora početi rješavati libijsko pitanje imajući na umu da više neće biti riječ o stabilizaciji zemlje, nego o suzbijanju terorizma”, istaknuo je.

Govoreći o tisućama migranata koji svakog tjedna, i dalje u pogubnim uvjetima, bježe iz Libije morskim putem pokušavajući se domoći Italije, Gentiloni je upozorio da to nije prolazni fenomen. “Imigracija nije improvizirana katastrofa, nego fenomen koji će trajati idućih 10 do 15 godina. Priljev može biti manji ili veći (…), ali s izazovom se moramo otvoreno sučeliti”, kazao je.

Related Posts