Neka Pahor objasni izjavu o nespremnosti oružanih snaga

Slovenski parlament u ponedjeljak je sa samo dva glasa protiv izglasovao zaključak kojim poziva predsjednika Boruta Pahora da izvijesti zastupnike o stanju u oružanim snagama koje Pahor smatra kritičnim te poziva na povećanje proračunskih sredstava za vojsku.

Pahor je kao formalni zapovjednik oružanih snaga nakon što mu je krajem ožujka podneseno izvješće o stanju i spremnosti vojske javno izjavio da ocjenjuje kako je vojska nespremna za reagiranje u krizi i da bi joj dao “nedovoljnu ocjenu” kad bi ocjenjivao koliko bi u slučaju rata bila spremna braniti zemlju.

Inicijativu konzervativne oporbe da se Pahor o tome očituje među zastupnicima, s prijedlogom da izdatke za vojsku treba povećati, podržale su i stranke u koaliciji premijera Mire Cerara, pa je poziv da Pahor o vojsci govori zastupnicima dobio 62 glasa, a samo 2 su bila protiv.

Protiv su glasovali zastupnici ljevičarske Udružene liste (ZL). Ta stranka je protiv povećanja sredstava za vojsku i njenog sudjelovanja u mirovnim misijama u svijetu koje vidi kao militarizaciju društva u korist zapadnih sila NATO-a, te preporuča da se proračunska sredstva usmjere u socijalne i obrazovne programe.

Nedavna misija NATO-a upozorila je da slovenska vlada smanjuje troškove obrane, a da ono što ide u proračun koji je namijenjen vojsci uglavnom bude namijenjeno plaćama, dok nikakvih investicija u opremu i naoružanje nema. Slovenija je time s onim što namijeni vojsci daleko od preporuka NATO saveza po kojima bi za obranu trebalo izdvajati dva posto BDP-a jer ostaje na polovici tog iznosa.

You may also like