Čini se kako je naša diplomatska nesposobnost, čak i kada smo u pravu i kada smo u poziciji stvari uvjetovati, dolazi svakoga dana na naplatu. Ovoga puta će nas to koštati u najmanju ruku cijenu stajanja novoga natječaja, a u najgorem slučaju 4 milijarde kuna investicijskih planova.

Naime, u ovom danu izvanredne sjednice Sabora glede skandala koji je izbio glede nepravilnosti slovenskih predstavnika u arbitražnom sudu glede razgraničenja u Savudrijskoj vali, dvije velike naftne kompanije Marathon Oil i OM su odustali od istraživanja nafte i plina u Jadranu, a naftnim poljima 23, 27 i 28, gdje postoji prijepor oko razgraničenja sa Crnom Gorom.

Iz kompanija ističu kako ne mogu djelovati u području gdje nemaju nikakvu pravnu sigurnost djelovanja i kako su to objasnili na samom početku ministru Ivanu Vrdoljaku i predstavnicima ministarstva gospodarstva koji su, i u njihovim sjedištima, pripremali prijedlog zakona o strateškim resursima. Premda je Ivan Vrdoljak Jutarnjem listu najavio kako će se za suspektna polja raspisati novi natječaj. čini se kako niti taj, u antikoruptivnom smislu, suspektni road show, naše ministarstvo nije uspjelo uspješno načiniti. Zlobnici bi rekli kako naši političari nisu sposobni niti pogodovati.

Kako bilo, dok nagađamo kako iza svega stoji potenciranje prijepora sa crnogorske strane, prilikom pripreme njihova natječaja za istraživanje podmorja, sada već brojimo pristojnu listu vlastitih neuspjeha. I dok smo na nepovoljan sporazum glede arbitraže sa Slovenijom bili primorani ucjenom pristupa euroatlantskim integracijama, nejasno je zbog čega nismo dogovorili razgraničenja sa državama kojima mi nešto možemo uvjetovati, sa Srbijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

Jer, sada već bilježimo velik broj diplomatskih poraza, prisjetimo se samo diplomatskih nota Srbije glede vojnog mimohoda. Upravo taj slučaj s ovime ima frapantne sličnosti. Kao što je odustala diplomatska akcija u postizanju konsenzusa s NATO partnerima glede prisustva na vojnom mimohodu, a potenciralo se prikupljanje političkih poena u javnosti nazočnošću predstavnika savezničkih vojski, jednako tako je ministar Vrdoljak pružao javne garancije kompanijama naslikavajući se na raznim konferencijama s crnogorskim kolegama, ne čineći suštinski ništa kako bi se situacija riješila.

Također, potpuno je nejasno što je u cijeloj toj stvari činila ta, gotovo opjevana, gospodarska diplomacija ministarstva vanjskih poslova, ako smo svjesni činjenice kako su naftne kompanije na samome početku naglasile kako bi pitanje granice, zbog pitanja pravne ingerencije, moglo biti izrazit problem. Nije jasno niti što je činila sveukupna vlada kada znamo kako je ovaj projekt na razini koalicijske vlasti proglašen važnim i strateškim do te mjere da smo postali jedina zemlja na svijetu koja oduzima koncesije kompaniji u čijem je djelomičnom vlasništvu zbog „uspjeha“ u privlačenju stranih investitora u taj posao.

Kako je sav taj posao suspektan pokazalo je već snimanje podmorja temeljem postojećih karata koje je prije nekoliko desetljeća izradila INA, a koje je aktualna vlast izručila Spectrumu, koji nam ih je onda prodao pod novo istraživanje, gotovo su suglasni stručnjaci. No to je tema za jedan drugi tekst.

„Kada pojedinac ili tvrtka načine veliku štetu, slijede im tužba i bankrot, a kada vlasti načine štetu, ispostave račun poreznim obveznicima“, rekao je američki predsjednik Ronald Reagan. Nakon evidentne financijske štete, ali i štete za diplomatski i gospodarski ugled Republike Hrvatske, a zbog tolike založenosti za taj posao mnogih instanci aktualne vlast, ostaje nam zapitati se tko bi trebao financijski odgovarati? Ne valjda ponovno porezni obveznici?

Kako bi, u našoj političkoj kulturi, tražiti financijsku odgovornost upravljača bilo iluzorno za očekivati, predlažem političku odgovornost. Predlažemo neka ostavke daju svi oni koji se nisu angažirali kako bi se gospodarske i štete po ugled zemlje izbjegle. Jer upozorenja je bilo.

Related Posts