Neizvjesnost uoči sastanka OPEC-a spustila cijenu nafte

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 63 dolara, pritisnute neizvjesnošću uoči sastanka vodećih proizvođaća na kojem će se odlučivati o produljenju razdoblja smanjene opskrbe do kraja iduće godine.
Na londonskom je tržištu cijena barela pala 58 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,26 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 45 centi nižoj cijeni, od 57,66 dolara.

Članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina ključnih neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, sastat će se u četvrtak u Beču a na dnevnom redu bit će odluka o produljenju razdoblja smanjene opskrbe do kraja iduće godine kako bi se isušile prekomjerne globalne zalihe i poduprlo povećanje cijena.

U siječnju su smanjili proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno i dogovorili da će je zadržati na toj razini do kraj ožujka sljedeće godine.

Na tržištu su se pojavile sumnje u produljenje sporazuma do kraja 2018. godine. “Smatramo da je ishod ovog sastanka daleko manje izvjestan nego što je uobičajeno”, procjenjuju analitičari Goldman Sachsa. Pojavile su se sumnje da će se Rusija uključiti u dogovor nakon što je ministar gospodarstva Maksim Oreškin izjavio da je smanjena opskrba negativno utjecala na rusko gospodarstvo u listopadu. Rusija je smanjila proizvodnju za 300.000 barela dnevno.

Dodatno je cijene pritisnula najava operatera ključnog sjevernoameričkog naftovoda Keystone Transcanade da će ovog tjedna nastaviti isporučivati naftu nakon što su dobili dozvolu američkog regulatora. Naftovodom se dnevno isporučuje 590 tisuća barela. “Takav razvoj događaja dodatno potpiruje bazičnu nelagodu koja okružuje ishod sastanka OPEC-a zakazanog u četvrtak”, naveli su analitičari PVM Oil Associatesa u izvješću.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 61,51 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like