Negativne kamatne stope poljuljale vjeru u središnje banke

Previranjima obilježen početak godine na svjetskim financijskim tržištima pokazuje da ona gube vjeru u “iscjeljujuće moći” središnjih banaka, ocijenila je u najnovijem izvješću Banka za međunarodna poravnanja (BIS), iskazujući zabrinutost u vezi negativnih kamatnih stopa i situacije u gospodarstvima u nastajanju.

Organizacija sa sjedištem u Švicarskoj, koja potiče suradnju središnjih banaka s ciljem uspostave monetarne i financijske stabilnosti, u prvom ovogodišnjem kvartalnom izvješću ustvrdila je da su se najnovije zabrinutosti u vezi kineskog gospodarstva, cijena nafte i općenito roba te pojedinih europskih banaka pojavile u kontekstu fundamentalnih promjena koje se događaju u globalnom gospodarstvu.

Međunarodno međubankovno kreditiranje smanjuje se po prvi put u posljednje dvije godine, korištenje duga iskazanog u dolarima radi poticanja rasta u gospodarstvima u nastojanju postupno splašnjava u kontekstu jačanja američke valute koje je također navelo američke kompanije da se krenu naveliko zaduživati u eurima.

Istovremeno, rast globalnog gospodarstva ostao je prigušen, ukupan dug nastavlja se povećavati, a negativne kamatne stope uvedene u većem dijelu Europe i u Japanu navode na ocjenu da vodeće središnje banke raspolažu sa sve manje alata za suzbijanje tržišne volatilnosti koja bi mogla biti prijetnja globalnom gospodarstvu.

“Najnovije turbulencije odaslale su snažnu poruku da su središnje banke prekomjerno opterećene kroz isuviše dugo postkrizno razdoblje. Tržišni sudionici tomu posvećuju pozornost, a njihovo povjerenje u ′iscjeljivačke moći′ središnjih banaka možda po prvi put kopni. Bilo bi dobro da političari tome također posvete pozornost”, ocijenio je čelnik BIS-ova odjela za monetarnu politiku i ekonomiju Claudio Borio u prvom ovogodišnjem kvartalnom izvješću.

Takve ocjene korespondiraju sa zabrinutostima o potencijalnim popratnim efektima negativnih kamatnih stopa, koje ustvari predstavljaju trošak bankama na viškove novca.

Istraživanje u sklopu BIS-ova izvješća pokazalo je različite načine primjene negativnih kamatnih stopa u slučaju središnjih banaka u Švedskoj, Danskoj, Švicarskoj i Japanu te u Europskoj središnjoj banci (ECB), koja bi ih mogla spustiti još dublje u negativno područje već na ovotjednoj redovnoj sjednici.

Dokazi iz Švicarske pokazali su da tamošnje banke nisu uvele negativne kamatne stope na štednju svojih klijenata, već su umjesto toga povećale troškove po zajmovima poput hipotekarnih u cilju smanjenja gubitaka. “Ako se negativne kamatne stope ne pretoče u kamatne stope na kredite građanima i tvrtkama, one uvelike gube smisao. S druge strane, ako se negativne kamatne stope preliju na kamatne stope u kreditiranju tvrtki i kućanstava, to će izazvati negativne posljedice po profitabilnost banaka ukoliko se ne uvedu negativne kamatne stope i na depozite, dovodeći u pitanje stabilnost baze depozita građana”, navodi se u toj studiji.

Na tržištima u nastajanju u međuvremenu je šestogodišnji uspon izdavanja duga u dolarima posustao, nakon što su valovi prodaja na tim tržištima pritisnuli valute i povećali troškove zaduživanja i država i kompanija.

Kreditni plasmani međunarodnih banaka prema tržištima u nastajanju smanjeni su za šest posto u trećem tromjesečju prošle godine, dok su dugovanja po međunarodnim dužničkim vrijednosnim papirima – obveznicama i ostalim vrstama zajmova – smanjena za 47 milijardi dolara u četvrtom tromjesečju, što je njihovo najizrazitije smanjenje u tri godine.

Direktor Britanske gospodarske komore (BCC) John Longworth podnio je ostavku nakon što je suspendiran zbog izjave da bi dugoročni izgledi Britanije mogli biti “svjetliji” izvan Europske unije (EU).

Komora je objavila da bi Longworthova podrška napuštanju EU-a vjerojatno stvorila konfuziju. Izrazivši potporu izlasku Britanije iz EU, tzv. Brexitu, na godišnjoj konferenciji komore u prošli četvrtak, Longworth je prekršio službeni stav komore o neutralnosti po pitanju referenduma.

Predsjednica BCC-a Nora Senior poručila je to gospodarsko udruženje “nestranačko” te da je odlučilo da neće podržati nijednu stranu na referendumu o članstvu Velike Britanije u EU. “John Longworth i Uprava BCC-a utvrdili su da bi Johnovo osobno mišljenje o referendumu vjerojatno stvorilo konfuziju s obzirom na neutralan stav BCC-a . U tom svjetlu, John je donio odluku o ostavci na mjestu direktora, a Uprava je njegovu ostavku prihvatila i ona stupa na snagu 6. ožujka 2016.”, dodala je.

Naglasila je da je njegova ostavka “dogovorena između s Upravom BCC-a i da nisu bili uključeni vanjski faktori”. Na konferenciji BCC-a Longworth je rekao da je referendum o EU izbor između “vraga i dubokog plavog mora”. Dodao da se birači suočavaju “bez sumnje s teškim izborom”. Jedna opcija je ostanak u “EU, koji je u osnovi nereformiran”, a drugi je neizvjesnost odlaska. Kazao je da bi najbolje mjesto za Veliku Britaniju bilo u reformiranom EU, pa rekao: “Došao sam do zaključka da EU nije u stanju provesti značajnije reforme, barem u dogledno vrijeme”, napomenuvši da je to njegovo osobno mišljenje.

Britanski birači 23. lipnja odlučuju na referendumu treba li Velika Britanija ostati članica EU-a.n  BCC, koji predstavlja tisuće velikih, srednjih i malih poduzeća, rekao je da neće podržati nijednu stranu na referendumu jer je njezino članstvo podijeljeno. Prošlog mjeseca, internetska anketa pokazala je da 59,5 posto od 2.000 ispitanih članova podržava ostanak u EU, a 30 posto izlazak.

You may also like

0 comments