Nedostatna opskrba podigla cijenu nafte

Raskorak s oporavljenom potražnjom

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 79 dolara, poduprte zabrinutošću da opskrba neće moći držati korak s oporavljenom potražnjom nakon ublažavanja mjera suzbijanja covida 19.

Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po79,01 dolar. Na američkom je tržištu poskupio na 74,80 dolara.

Naftna tržišta zaokupljala je proteklih tjedana spora obnova proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva nakon dva uragana.

Potražnja se pak oporavlja budući da se ublažavaju mjere suzbijanja pandemije covida 19.

Uvoz nafte u Indiju dosegnuo je tako u kolovozu najvišu razinu u tri mjeseca, nakon naglog pada u srpnju, budući da su se rafinerije u drugom po veličini uvozniku sirove nafte u svijetu počele pripremati za veću potražnju.

Oporavak potražnje zatekao je članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihove saveznike, koji imaju poteškoća s povećanjem proizvodnje zbog nedostatnih ulaganja i odgode radova na održavanju postrojenja zbog pandemije.

Na europskim je tržištima cijenu nafte podupro i skuplji plin.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je u petak cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 76,21 dolar, što znači da je porasla 77 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments