Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik iskoristio je sjednicu entitetskog parlamenta koja se održava u Banja Luci kako bi se ponovno obračunao s oporbenom Srpskom demokratskom stranskom (SDS) vrijeđajući pri tom oporbene zastupnike koji mu nisu ostali dužni. Jezikom koji više priliči ulici i uvredama “častili” su se uglavnom Dodik i predsjednik kluba zastupnika SDS-a Vukota Govedarica. “Sram te bilo. Ničega nisi dostojan”, izderao se Dodik u jednom trenutku na Govedaricu koji mu je predbacio da parlamentu i građanima RS još jednom pokušava “uvaliti” priču o referendumu kojega nikada neće biti jer tako pere vlastitu nečistu savjest.

Verbalni obračun uslijedio je tijekom rasprave o raspisivanju referenduma kojega je zatražio Dodik kako bi doveo u pitanje ovlasti Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za koje tvrdi kako su neustavni te kako postoje samo da bi kažnjavali Srbe. Govedarica je podsjetio Dodika kako je upravo njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) bio taj koji je ranije u parlamentu BiH glasovao za zakone o državnom sudu i tužiteljstvu dodajući kako oni sada odgovornost pokušavaju prebaciti na druge. “Ovo je Dodikov obračun s vlastitim greškama iz proteklog razdoblja”, kazao je Govedarica.

Dodik mu je na to poručio kako će se s njim “osobno obračunati” spominjući pri tom kako mu iz oporbe napadaju i obitelj a uz to se potužio kako mu je sin već mjesecima nezaposlen. “Doći će vrijeme da se osobno obračunamo jer ste spominjali moju obitelj. Ja ženim sina u subotu, koji godinu dana nema posao”, vikao je Dodik dok su ga zastupnici zbunjeno promatrali jedva shvaćajući o čemu priča. “Moj sin je sjajan čovjek. Moja kćer je rodila troje djece. A tebe sram bilo. Ničega nisi dostojan”, vikao je Dodik.

Zastupnik SDS-a nije ostao dužan Dodiku kojemu je poručio kako svojim ponašanjem sramoti dužnost koju obnaša. “Pokazali ste da niste predsjednik RS nego običan kabadahija”, kazao je Govedarica optuživši Dodika za kriminal i korupciju te najavivši kako će SDS stoga istrajati na rušenju sadašnje vlasti koju on predvodi.

Diplomati Europske unije i najutjecajnijih zapadnih država u Bosni i Hercegovini upozorili su vlasti Republike Srpske da će planirani referendum u tom entitetu o statusu Suda i Tužiteljstva BiH smatrati prijetnjom suverenitetu i integritetu države “što se neće tolerirati”, stoji u zajedničkoj izjavi objavljenoj u utorak u Sarajevu. Izjavu su potpisali šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar-Wigemark, veleposlanik Britanije Edward Ferguson, veleposlanice Sjedinjenih Država Maureen Corrmack i Francuske Claire Bodonyi te otpravnik poslova njemačkog veleposlanstva Adrian Pollmann.

Oni su u ponedjeljak zajedno s predstavnikom talijanskog veleposlanstva boravili u Banja Luci i prenijeli takvu poruku dužnosnicima u vlasti RS uoči zasjedanja entitetskog parlamenta koji bi trebao službeno odlučiti o zahtjevu predsjednika RS Milorada Dodika za raspisivanje referenduma. Dodik je zatražio da parlament donese odluku o raspisivanju referenduma, vjerojatno tijekom rujna, na kojemu bi se stanovnici RS izjašnjavali o tome treba li postojati Sud i Tužiteljstvo BiH i trebaju li se odluke tih pravosudnih tijela primjenjivati na teritoriju RS.

Referendumsko pitanje, kako ga je formulirao Dodik, krajnje je sugestivno jer govori o tim institucijama kao o onima “nametnutim protuustavnim odlukama” visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Pri tom se uopće ne spominje činjenica da je zakone o Sudu i Tužiteljstvu BiH donio državni parlament 2004. godine u čemu su sudjelovali i zastupnici iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

U izjavi zapadnih diplomata stoji kako su pravosudna tijela na državnoj razini “ključno važna za suverenitet i stabilnost BiH”. “Duboko smo zabrinuti zbog činjenice da predloženi referendum predstavlja protuustavni pokušaj ne da se reformiraju nego da se potkopaju ta tijela kao i stoga što bi to predstavljalo izravnu prijetnju suverenitetu i sigurnosti cijele zemlje. To ne može biti tolerirano”, stoji u izjavi. U njoj se konstatira da je posljednje što BiH u ovom trenutku treba sukobljavanje koje će dovesti u pitanje provedbu nužnih reformi.

U ime Europske unije posebice je istaknuto upozorenje da bi provedbom referenduma BiH sigurno bila zaustavljena na putu ka članstvu u Uniji. Navedeno je kako bi organiziranje referenduma uz dovođenje u pitanje europske budućnosti BiH bilo i uzaludno trošenje novaca za nešto što ne može imati nikakav pravni učinak.

Related Posts