Neće biti radikalnih promjena u naftnoj politici Saudije

Porast cijena
Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 62 dolara nakon što je novi saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman izjavio da neće biti radikalnih promjena u naftnoj politici njegove zemlje.

Pozornost tržišta zaokupio je danas novi saudijski ministar energetike princ Abdulaziz, sin saudijskog kralja Salmana i dugogodišnji član saudijske delegacije u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC), koji je na toj poziciji jučer zamijenio Khalida al-Faliha.

Princ Abdulaziz potvrdio je danas da se saudijska naftna politika neće mijenjati i da će se globalni sporazum o smanjenju proizvodnje nafte za 1,2 milijuna barela dnevno nastaviti provoditi uz potporu svih aktera.

Dodao je i da je takozvani OPEC+, savez OPEC-a i skupine neovisnih proizvođača predvođene Rusijom, dugoročno partnerstvo. Aktualne cijene nafte nije želio komentirati. Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail bin Mohammed al-Mazroui u nedjelju je izjavio OPEC i neovisni proizvođači ustraju u nakani uravnoteženja tržišta nafte. Dodao je i da trgovinska i geopolitička napetost snažnije utječu na tržišta nego potražnja i ponuda, isključivši izričito mogućnosti ishitrenih poteza proizvođača zbog trgovinskog rata SAD-a i Kine.

Zajednički ministarski odbor za praćenje sporazuma OPEC + sastat će se u četvrtak u Abu Dabiju.

Dodatnu potporu cijenama pružili su danas i podaci iz Kine, koji su pokazali povećanje uvoza nafte u kolovozu, za tri posto u odnosu na prethodni mjesec, odnosno za gotovo 10 posto u prvih osam ovogodišnjih mjeseci.

Značajniji rast cijena zakočilo je pak povećanje ruske proizvodnje nafte u prošlom mjesecu, iznad kvote dogovorene sporazumom OPEC+. I OPEC-ova je proizvodnja u kolovozu porasla, prvi puta u ovoj godini, budući da je veća ponuda iz Iraka i Nigerije prevagnula nad smanjenom opskrbom iz Saudijske Arabije i padom iranskog izvoza zbog američkih sankcija, pokazalo je istraživanje Reutersa.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 60,75 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like