Ne znamo koliko je potrebno ulaganja u čisti zrak

Analiza

Zelena tranzicija EU teži stvaranju zdravog i održivog okoliša, ali se sve više suočava s gospodarskim izazovima. Prema izvješću platforme CE Delft za Europsku alijansu za javno zdravstvo, zagađenje zraka u Europi godišnje košta 166 milijardi eura. Analiza pokazuje da zagađenje zraka uzrokuje 480.000 preranih smrtnih slučajeva u Europi, s potencijalom za još veći broj. Faktori koji pridonose zagađenju uključuju prijevoz, grijanje domova te industrijske i poljoprivredne aktivnosti.

U jugoistočnoj Europi, gradovi poput Beograda, Skoplja, Sarajeva i Zagreba suočavaju se s visokom razinom zagađenja zraka. Iako konkretni podaci o ulaganjima u poboljšanje kvalitete zraka u Hrvatskoj nisu dostupni, u Srbiji je procijenjeno da je investicijski potencijal u tehnologije poboljšanja kvalitete zraka više od sedam milijardi eura, piše Poslovni dnevnik.

Važnost tehnologije za nadzor i optimizaciju kvalitete zraka u gradovima istaknuta je na nedavnoj Greencajt konferenciji u Zagrebu. Mjerenje zagađenih područja omogućuje kvantifikaciju i identifikaciju izvora zagađenja te procjenu potencijala za poboljšanje kvalitete zraka putem različitih mjera, poput boljeg upravljanja prometom ili elektrifikacije prometa.

EU fondovi pružaju mogućnost financiranja za mjerenje i upravljanje kvalitetom zraka. Primjerice, Španjolska koristi EU subvencije od gotovo 1,5 milijardi eura iz programa Europski zeleni plan, uz tehničku podršku tvrtke Bosch, kako bi riješila ove probleme. Važno je provoditi mjere i programe na nacionalnoj razini, poput uvođenja zona s niskim emisijama u više od 150 gradova, kao što je definirano u Španjolskoj. Slična nastojanja su vidljiva i u drugim dijelovima svijeta, poput Indije i Kalifornije u SAD-u.

You may also like