Ne žele vezivanje slučaja Navaljni i Sjevernog toka 2

Njemački ministar energetike

Njemački ministar gospodarstva i energetike Peter Altmeier izjavio je u intervjuu koji je u nedjelju objavila medijska grupa Funke, kako smatra pogrešnim povezivati provedbu plinovodnog projekta Sjeverni tok 2 sa situacijom oko Alekseja Navaljnog i drugim pojedinačnim slučajevima.

Istaknuo je kako opskrba plinom nikada nije bila geopolitičko oružje u odnosima Istoka i Zapada, te da bi bilo vrlo neobično i opasno kada bi to potala.

Altmaier je podsjetio da je odluka o izgradnji Sjevernog toka 2 donesena davno, a vlasti raznih europskih država odobrile su taj projekt u zakonodavnim procedurama.

Istodobno je pozvao na osiguravanje poštivanja interesa Ukrajine nakon završetka plinovoda. Prema njegovim riječima, “tranzit plina kroz Ukrajinu nastavit će se nakon završetka Sjevernog toka 2.”

Govoreći o situaciji sa zatočenim ruskim opozicijskim liderom Aleksejem Navaljnim, pozvao je Rusiju “da se pridržava međunarodnih standarda ljudskih prava”.

Osvrćući se na mogućnost uvođenja novih sankcija protiv Rusije zbog situacije s Navaljnim, rekao je da “odluku o sankcijama treba donijeti na razini cijele EU”.

You may also like

0 comments