Ne treba se veseliti padu cijena nafte

Igor Dekanić
Naftni stručnjak Igor Dekanić razgovarao je za N1 televiziju o dramatičnom padu cijene nafte koje su u ponedjeljak na njujorškoj burzi otišle čak i u minus.

“Ovo što se dogodilo u jednom trenutku u SAD-u je ono što bi informatičari rekli jedan tržišni glitch. U jednom trenutku je nestalo potražnje i cijena je otišla u minus. Vrlo brzo se ponovno upostavilo koliko toliko redovito trgovanje. U Europi je nafta pala na 25 dolara po barelu, dakle uspostavilo se trgovanje. Ova kriza će dovesti do oscilacije cijena nafte i energije”, kazao je Dekanić.

Objasnio je kako se točno trguje na međunarodnim robnim burzama. “Vi zapravo kupujete i prodaje tisuću barela nafte za tri mjeseca i za mjesec ili dva prodate drugom trgovcu. Ta cijela trgovina je lutrija očekivanih cijena. U jednom trenutku su pričuve bile toliko pune da se dogodilo da je cijena otišla u minus. Prodavatelji su davali drugima novac da uzmu njihovu naftu”, ističe.

Ipak, Dekanić napominje kako se dramatičnim padovima cijena nafte ne bismo trebali veseliti. “Iz nekoliko razloga. Dramatični padovi cijena nafte izazivaju pad cijena i ostalih energenata. Pad cijena energenata je zapravo funkcija buduće očekivanje potražnje. To znači zapravo da svijet očekuje da će biti kriza i da neće biti razvoja. To je osnovni pokazatelj. Energija je, ja bih rekao, osnovni pokazatelj gospodarskog zdravlja svjetske ekonomije. Ako ona jako oscilira ili je jeftina, stanje nije dobro. To je prva stvar.

Druga stvar je u tome što kod nas je 2/3 ove cijene na benzinskim crpkama je ipak državni prihod. Prema tome, manja potražnja, manje cijene, manji prihod državnog proračuna i države imaju manje sredstava za spašavanje gospodarstva koje su na izdisaju. Zato se ne bismo trebali previše veseliti. Pogotovo zato jer oni koji to jedino mogu iskoristiti, a to su privatni vozači i vlasnici transportnih tvrtki ne mogu to iskoristiti jer ta privreda i ta trgovina ne radi”, pojasnio je naftni stručnjak za N1.

You may also like

0 comments