Home Bosna i Hercegovina Ne smiruju se prijepori oko Južne plinske interkonekcije

Ne smiruju se prijepori oko Južne plinske interkonekcije

by Energypress.net

Bosanskohercegovačko Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbilo je zahtjev BH Gasa za izdavanje urbanističke dozvole za izgradnju plinovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatske. BH Gas je ovaj zahtjev podnio u lipnju 2021., a nešto manje od tri godine kasnije stigla je odluka Vlade FBiH. Odbilo ga je ministarstvo na čijem je čelu Željko Nedić, kadar Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ), piše Capital.ba.

Južna interkonekcija povezivala bi BiH s Hrvatskom i preko nje s Europskom unijom. Plinovod bi krenuo od Zagvozda u Hrvatskoj, išao preko Posušja, Tomislavgrada, Šuice, Kupresa, Bugojna, Novog Travnika i Travnika s odvojkom za Mostar.

Osim urbanističke suglasnosti, još se vodi bitka tko će biti nositelj cijelog projekta. HDZ BiH se zalaže da to bude novoosnovana tvrtka u Mostaru. No, u samom projektu i u svim drugim dokumentima vezanim uz Južnu interkonekciju kao transporter plina se navodi BH Gas.

Bosna i Hercegovina uvozi plin samo iz Rusije Turskim tokom, u koji je ušla u travnju 2021. tako da je projekt bitan za diverzifikaciju dobave, međutim Hrvatima u BiH se ne sviđa da projekt vodi tvrtka koja je pod utjecajem Bošnjaka, u kojoj kako kažu “nema zaposlen ni jedan Hrvat”.

Prije dvije godine Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH je amandmanima zaustavila donošenje zakona kojim bi se pokrenula izgradnja novog plinovoda u Bosni i Hercegovini.

Svi amandmani podrazumijevaju da se iz projekta isključi tvrtka BH Gas sa sjedištem u Sarajevu, te da se projekt prenese na novoosnovanu tvrtku u Mostaru. Zakon kojim bi se službeno pokrenula gradnja plinovoda usvojen je u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH krajem 2021., kada su za njega glasali i zastupnici HDZ-a BiH. Međutim, ovaj zakon je blokiran u Domu naroda Federacije.

Početkom mandata nove Vlade FBiH povučen je Zakon o Južnoj interkonekciji, a početkom ožujka ove godine Vlada Federacije je najavila donošenje novog Zakona o Južnoj interkonekciji. Za sada sve ostaje na obećanju.

Vrijednost projekta je oko 100 milijuna eura, a Interkonekcijski plinovod bio bi dug oko 180 kilometara.

Podsjećamo, predsjednik HDZ-a Dragan Čović je upozoren s više strana, od pisma državnog tajnika Antonyja Blinkena, veleposlanika SAD-a u BiH Michaela Murphyja do pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Jamesa O’Briena. Poruke su svaki put bile jasne – BH Gas mora biti nositelj projekta.

Related Posts