Home Geopolitika Ne smanjuje se priljev migranata usprkos zimi

Ne smanjuje se priljev migranata usprkos zimi

by Agencije

Više od 1000 migranata i izbjeglica stiglo je u najveću grčku luku Pirej blizu Atene u srijedu jer se priljev osoba koje bježe od sukoba put Europe nastavlja zimskih mjeseci nesmanjenim ritmom.

Više od miljiun izbjeglica i migranata stiglo je morskim putem 2015. do Europe, a što je gotovo pet puta više nego prethodne godine, prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice.  Većina je ušla preko udaljenih grčkih otoka.  Dosad su djeca činila 31 posto pridošlih u Europu, rekla je humanitarna skupina Liječnici bez granica (MSF) koja pruža prvu pomoć na grčkim otocima. U samo 12 dana oko 5700 djece prešlo je uzak, ali opasan morski prolaz između Grčke i Turske trošnim i prenatrpanim plovilima, navodi MSF.

Deset tisuća Sirijaca ušlo je u Kanadu dva tjedna kasnije nego što je bilo planirano, objavio je u srijedu kanadski ministar useljeništva John McCallum istaknuvši da je pred njima teška zadaća integracije u društvo. “Završena je važna etapa” dolaskom u utorak navečer u Toronto desettisućitog izbjeglice i Kanada se “približila svom cilju da do kraja veljače primi 25.000 sirijskih izbjeglica”, istaknuo je ministar.

Po podatcima ministarstva, na kanadskom tlu je sada 10.121 izbjeglica, među kojima velik broj ima jamstvo fizičkih osoba i privatnih organizacija iz stotinjak gradova. “Kanada i dalje daje primjer na međunarodnoj razini intervenirajući u najgoru izbjegličku krizu našeg vremena”, rekao je McCallum. “Pokazali smo sposobnost pokrenuti (administrativnu) mašineriju kako bismo izbjeglice doveli u Kanadu. Idući korak – i to ne najlakši – jest primiti ih” kako bismo im osigurali dobru integraciju kroz nužne službe, dodao je John McCallum na tiskovnoj konferenciji.

Related Posts