Ne pristane li na prilagodbe, BIH bi mogla izgubiti povlastice u EU

Europski parlament je u utorak u Strasbourgu velikom većinom glasova izglasao obustavi trgovačkih povlastica Bosni i Hercegovini zbog njezina odbijanja da prilagodi svoj Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju činjenici da je Hrvatska postala članicom EU-a.

Ako BiH ne pristane na prilagodbu svog SSP-a, od 1. siječnja sljedeće godine suspendiraju se autonomne trgovačke povlastice sve do prilagodbe. BiH, kao i druge zemlje iz Procesa stabilizacije i pridruživanja, ima asimetrični trgovački režim s EU-om, koji joj daje mogućnost da bez carina izvozi u prvom redu određene poljoprivredne proizvode. Predsjednik izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH Tonino Picula pozdravio je tu odluku ističući da su sve ostale članice CEFTA-e već prilagodile svoj SSP hrvatskom pristupanju EU te da je ovo je prilika da nove vlasti u BiH dokažu svoju predanost europskom putu”. “Hrvatska je isto morala učiniti kada su 2004. Slovenija i Mađarska pristupale EU. Osim toga, smanjenje našeg izvoza poljoprivrednih proizvoda u BiH od 1.7.2013. nije kompenzirano drugim izvoznim tržištima, jer je riječ o proizvodima za koje se u kratkom vremenskom roku ne može pronaći alternativa“, rekao je zastupnik Picula nakon glasovanja.

Bosna i Hercegovina je u trenutku pristupanja Hrvatske u EU bila njezino drugo najvažnije izvozno tržište, ali i najvažnije izvozno tržište za poljoprivredne proizvode, stoga je Picula kao predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH, još u kolovozu 2013. pitao Komisiju koje mjere planira poduzeti da bi se očuvao trgovački opseg razmjene između zemalja članica EU-a i CEFTA-e nakon pristupanja Hrvatske. Izlaskom s tržišta CEFTA-e Hrvatska je privremeno izgubila pravo na povlaštene carine. Tom su odredbom najviše pogođene domaća prehrambena industrija i poljoprivreda, koje na to tržište izvoze 45 posto svoje ukupne proizvodnje. Članstvom u EU izmijenili su se uvjeti izvoza te se za 20 hrvatskih najvažnijih poljoprivredno prehrambenih proizvoda u izvozu u BIH u 2014. primjenjuje puna carinska stopa.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je u utorak kako je njegova zemlja spremna na dogovor s Europskom unijom o prilagodbi privremenog trgovinskog sporazuma i želi kompromis koji će omogućiti da se on u cijelosti počne primjenjivati i na Hrvatsku.”BiH ima nove pozicije, a postoji i spremnost Europske komisije za razgovore”; kazao je Crnadak novinarima na Jahorini, uoči sastanka s predstavnicima parlamentarnih stranaka iz BiH na kojemu bi trebalo dogovoriti zajedničko djelovanje na planu europskih integracija. Crnadak je ocijenio kako u sadašnjoj fazi BiH treba zajednički nastup i vlasti i oporbe ukoliko se želi uspješan nastavak procesa europskih integracija.  Slično je prije neki dan rekao i predsjednik Vijeća ministar BiH Denis Zvizdić.

Bosna i Hercegovina namjerava ubrzo podnijeti zahtjev za članstvo u BiH, a da bi taj zahtjev bio ocijenjen vjerodostojnim morat će pristati na prilagodbu SSP-a prema načelu tradicionalne trgovine. BiH je do sada jedina odbijala prihvatiti načelo slobodne trgovine, koje se primjenjuje u svim pregovorima kada EU nakon svakog proširenja zaključuje dodatne protokole na postojeće trgovačke sporazume s trećim zemljama. Budući da je SSP između EU-a i BiH asimetričan, to jest daje prednost BiH u trgovini s EU-om, vlasti u Sarajevu su ranije nastojale to iskoristiti i za trgovinu s Hrvatskom nakon njezina ulaska u EU, što nanosi priličnu štetu hrvatskim izvoznicima, koji su, dok je Hrvatska bila u CEFTA-i, mogli izvoziti bez carina u sve zemlje te zone slobodne trgovine. Upravo zbog toga uvedeno je načelo tradicionalne trgovine kako zemlje koje uđu u EU ne bi trpjele štetu zbog promjene svoga statusa.

You may also like

0 comments