Home Energetika NE Krško: Poslujemo sukladno međudržavnom ugovoru i važećim propisima

NE Krško: Poslujemo sukladno međudržavnom ugovoru i važećim propisima

by Agencije

Nuklearna elektrana Krško (NEK) poštuje odredbe Međudržavnog ugovora i važeće propise, poručili su u četvrtak iz nuklearke iz koje su potvrdili i da je slovenska strana odbila imenovanje novog hrvatskog člana Uprave NEK-a pozivajući se na neispunjavanje zakonskih preduvjeta.

“U NEK-u se dosljedno pridržavamo Međudržavnog ugovora, važećih propisa i sigurnosnih standarda te ujedno ostvarujemo izvrsne pogonske i poslovne rezultate”, ističu iz nuklearke iz koje su priopćenjem i izjavom hrvatskog člana Uprave NE Krško Hrvoja Perharića reagirali na medijske napise da se pri poslovanju nuklearke krše odredbe Međudržavnog ugovora.  “Jutarnji list” u jučerašnjem je broju, pozivajući se na visoke izvore u Ministarstvu gospodarstva, ustvrdio da su u tijeku pripremne radnje za pokretanje postupka pred arbitražnim sudištem UN-ove komisije za međunarodno trgovačko pravo (UNICTRAL) u New Yorku zbog višemjesečnog “tinjajućeg sukoba” oko upravljanja nuklearkom, odnosno poštivanja odredbi međudržavnog sporazuma koji to regulira. Pritom su posebno apostrofirani slučajevi odbijanja slovenske strane da prihvati hrvatski zahtjev za imenovanjem novog člana dvočlane mješovite uprave nuklearke te nesrazmjer u korist slovenskih tvrtki u održavanju i investicijskim projektima elektrane.

Slovenski dnevni list “Delo” u današnjem je broju otkrio kako je slovenska strana odbila za hrvatskog člana uprave imenovati bivšeg direktora kutinske Petrokemije Dragana Marčinka, jer ne ispunjava uvjet o “najmanje pet godina radnog iskustva u sektoru nuklearne energetike”, kako to propisuje slovenski zakon.  Iz nuklearke u priopćenju podsjećaju kako je trgovačko društvo Nuklearna elektrana Krško, d.o.o. (NEK) društvo slovenskog prava za koje vrijedi pravni poredak Republike Slovenije, ako nije drugačije utvrđeno Ugovorom između vlada Slovenije i Hrvatske o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz ulaganje, iskorištavanje i razgradnju Nuklearne elektrane Krško. “U NEK-u poštujemo odredbe Međudržavnog ugovora, pa u dosadašnjih dvanaest godina od njegovog stupanja na snagu nije bilo nikakvih primjedbi na poslovanje Uprave NEK-a ni društva kao cjeline. U tom razdoblju NEK ostvaruje iznimne sigurnosne, pogonske, ekološke i gospodarske rezultate. Visoko stručni kadrovi i rukovodstvo prepoznaju specifične rizike i donose odgovorne odluke te predstavljaju temelj prije svega visoke razine sigurnosti elektrane”, naglašavaju iz nuklearke.

Ističu i kako je “član Uprave NEK-a, kojega predlaže Hrvatska elektroprivreda (HEP), prije godinu dana imenovan za petogodišnje razdoblje, uz suglasnost obaju članova društva”.  Pritom napominju i kako hrvatski član društva ima legitimno pravo predložiti zamjenu svog člana Uprave NEK-a, dakako uz poštovanje svih zakonskih preduvjeta. “Hrvatski član društva je sazivom skupštine 13. studenoga 2015. predložio zamjenu člana Uprave NEK-a. Međutim, slovenski član društva odbio je imenovanje novog člana Uprave pozivajući se na neispunjavanje zakonskih preduvjeta: Zakona o zaštiti od ionizirajućih zračenja i nuklearnoj sigurnosti – Pravilnika o osiguravanju osposobljenosti radnika u radiološkim i nuklearnih objektima (JV 4). U NEK-u poštujemo i zauzimamo se za dosljedno poštovanje sigurnosnih standarda, a zakonske odredbe dosljedno ispunjavamo. To je jedino jamstvo da će se NEK-om i dalje rukovoditi odgovorno, što je u interesu obaju članova društva i šire javnosti”, navodi se u priopćenju. I hrvatski član Uprave NEK-a Hrvoje Perharić u tonskoj izjavi ističe kako je hrvatski član društva sazvao skupštinu na kojoj je predložio zamjenu člana uprave NEK-a, ali je to slovenski član odbio pozivajući se na neispunjvanje zakonskih preduvjeta.

U priopćenju nuklearke, a potvrđuje to i Perharić u izjavi, ističe se kako se Uprava brine i dosljedno osigurava jednake mogućnosti da se tvrtke i institucije iz Hrvatske i Slovenije kvalificiraju za rad u NEK-u te da se, poštujući zakonske odredbe, kandidiraju za raspisane radove.  Naime, kao jedan od problema u upravljanju nuklearkom, koja je u suvlasništvu hrvatskog HEP-a i slovenske Gen energije, spominje se nesrazmjer u dobivanju poslova. NEK, prema pisanju medija, godišnje dodijeli poslova dobavljačima i izvođačima radova u vrijednosti oko 30 milijuna eura, od čega slovenska poduzeća dobiju 63 posto, a hrvatska samo 20 posto, iako Međudržavni ugovor predviđa ravnomjernu raspodjelu poslova uz uvjet poštivanja najviših standarda sigurnosti i učinkovitosti koji vrijede za takve objekte.  “Uprava NEK-a dosljedno poštuje odredbe članka 9. Međudržavnog ugovora, koji govori o sudjelovanju poduzeća i institucija iz obiju država za potrebe redovnog rada elektrane kao i u izvanrednim slučajevima. Osiguravamo im jednake mogućnosti da se kvalificiraju za rad u nuklearnim elektranama te u okviru Zakona o javnom naručivanju kandidiraju za raspisane radove. Sva poduzeća koja se javljaju na raspise sukladno zakonodavstvu jednako se razmatraju”, naglašava se u priopćenju NEK-a.

Potvrđuje to i Perharić, koji u izjavi također ističe kako u NEK-u očekuju da svi sudionici poštuju visoke sigurnosne i pogonske standarde. “Također očekujemo i daljnju potporu u očuvanju teško izgrađenih korektnih partnerskih odnosa koji evidentno daju odlične rezultate”, zaključuje hrvatski član u Upravi NEK-a Hrvoje Perharić.  Osvrćući se na jučerašnje pisanje Jutarnjeg lista, iz nuklearke u priopćenju pozdravljaju završnu odgovornu konstataciju tog lista da je NEK od strateškog značaja za oba elektroenergetska sustava i da trenutne nesuglasice ne bi trebale utjecati na svakodnevno upravljanje i poslovanje NEK-a.  “Očekujemo da svi sudionici poštuju visoke sigurnosne i pogonske standarde te također očekujemo da se neodgovorno ne zadire u teško izgrađen korektan partnerski odnos, koji daje odlične rezultate”, zaključuje se i u priopćenju nuklearke.

Related Posts