NE Krško ide u redovni remont na četrdeset dana

Krško – Nuklearna elektrana Krško zaustavit će svoj rad 11. travnja i biti zatvorena 40 dana radi redovitog predviđenog remonta koji se obavlja svakih 18 mjeseci, potvrdila je u utorak glasnogovornica krške nuklearke Ida Novak Jerele.

Prilikom remonta bit će među ostalim sanirano i oštećenje jedne od preko 28.000 gorivih palica u reaktoru nuklearke koje je otkriveno prilikom kontrole kvalitete goriva prije dva mjeseca, no za koje je utvrđeno da nije uzrokovalo nikakve utjecaje na vanjski okoliš niti poremećaje u radu nuklearke koja nastavlja raditi punim kapacitetom. Kako je početkom ovog mjeseca na konferenciji za novinare u Krškom najavio direktor nuklearke Krško Stane Rožman, za vrijeme redovnog remonta izvest će se različite preventivne mjere i testirati oprema, ali će se izvršiti i niz projekata tehnološke nadgradnje te modificirati struktura reaktora, uz zamjenu nuklearnog goriva.

Modifikacija u reaktoru trebala bi osigurati preusmjeravanje toka hlađenja primarne vode u reaktorskoj posudi, čime bi se u bitnoj mjeri poboljšala cjelovitost i stabilnost goriva i izbjegli kvarovi gorivih elemenata. Nuklearka Krško, koja je napravljena zapadnom tehnologijoim u vrijeme bivše SFRJ, počela je s radom 1982. godine, a u suvlasništvu je Slovenije i Hrvatske. Predviđeni završetak njena životnog vijeka je 2023. godine, ali je u nju niz godina investirano u modernizaciju i nadgradnju opreme i sigurnosti pa se planira da joj se dob trajanja produži za dodatnih 20 godina. (Agencije)