Ne dolazi u obzir da zatvorimo granice, čuvamo Schengen

Mađarska ne namjerava otvarati bilo kakav koridor za migrante koji pokušavaju s južne strane ući u schengenski prostor, priopćila je vlada u srijedu. Glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs izjavio je to nakon sastanka šefova hrvatske, slovenske, austrijske i mađarske policije u Beču.

Viktor Orban je rekao je da su građani Europe uz njega, a usporedbe s nacistima nazvao je dijelom političke igre. Evo što je za Novu TV rekao o odnosima Mađarske i Hrvatske te o njegovom viđenju ove krize.

“Nemoguće je. Zatvorili smo granicu i predlažemo da ih se šalje natrag u Grčku, a ne da ih se šalje na sjever prema Austriji i Njemačkoj. Cilj nije samo izbjeći invaziju mađarske granice, nego ih vratiti natrag. U suprotnom, Schengen će se urušiti. Ako je Mađarska spremna propustiti invaziju i imigrante kroz svoj teritorij, to znači da je Schengen gotov, a Schengen je vrijedan i moramo ga braniti”, rekao je Viktor Orban.

Mađarska je zatvorila svoje južne granice sa Srbijom i Hrvatskom kako bi zaustavila izbjeglički val. “Mađarska je bila potpuno jasna … ne podupire ikakav prijedlog o otvaranju koridora na zatvorenim južnim dijelovima granica niti pruža ikakav način transporta migranata unutar schengenske zone”, rekao je Kovacs.

Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je u srijedu u Dubrovniku kako Hrvatska za sada nema potrebu slati vojsku na granicu kao što su učinili Slovenci, te istaknuo kako poziva ‘dežurne paničare da stanu na balun’ jer izbjeglice u Hrvatskoj nisu ukrali niti jaje.

Odgovarajući na novinarske upite, ministar Kotormanović, koji u Dubrovniku sudjeluje na sastanku ministara obrane jugoistočne Europe, istaknuo je kako Hrvatska neće slati vojsku na granicu bez obzira na slovenski primjer. ”To je slovenska odluka, mi za sada nemamo potrebu za tim. Imamo dovoljno policijskih snaga koje mogu održavati red i mir u zemlji i na granici. Njihov motiv ne znam i nebitan mi je. Mi upravljamo krizom od početka i uz sve situacije i ponekad pojačan priljev izbjeglica koje dođu nekontrolirano u Makedoniju, pa u Srbiju, pa kod nas, mi smo se znali nositi s time. Pozivam sve dežurne paničare i one koji šire histeriju da stanu na balun i da se smire”, rekao je Kotromanović te dodao kako ”ti ljudi nisu ukrali nijedno jaje i nije bilo nikakvih problema”.

Istaknuo je kako se dosadašnji način rada u smislu rješavanja izbjegličke krize neće mijenjati sve dok Njemačka ne odluči zatvoriti granicu. ”Dok Njemačka prima izbjeglice mi ćemo na ovakav način raditi. Kad Njemačka kaže dosta, a znat ćemo nekoliko dana prije, onda ćemo se znati postaviti. U nedjelju je sastanak u Bruxellesu na koji će doći naš premijer, premijer Srbije, Makedonije, Austrije i Njemačke i tad ćemo znati koje su mogućnosti”, rekao je Kotromanović. Odgovarajući na novinarski upit hoće li vojska graditi ogradu na granici ako ipak dođe do toga, rekao je kako “ne zna tko će graditi ogradu”. ”Nemamo pojma tko će graditi ogradu, ja ne mogu zamisliti da sada grade Nijemci žicu i ogradu, pa Austrijanci, pa Slovenci. Mađari su to već napravili, pa onda valjda Hrvati prema Srbiji, pa Srbi prema Makedoncima… Nema tu zajedničke europske politike. Netko treba preuzeti vodstvo, a mislim da Njemačka mora sada definirati politiku, a tome ćemo se svi morati podrediti”, rekao je Kotromanović.

Njegova kolegica iz Bosne i hercegovine, ministrica odbrane Marina Pendeš istaknula je u odgovoru na novinarske upite kako BiH ima planove u slučaju zatvaranja granica. ”Sigurno ćemo imati određenih problema ako ta izbjeglička kriza bude trajala dulje. Mi smo predvidjeli eventualno dva scenarija, da je priljev izbjeglica i migranata iz Srbije moguć na sjeveroistoku i jugoistoku. Ukoliko njihov priljev ne bude kontroliran to je opasno i za same izbjeglice jer je veliki broj površina BiH onečišćen minama, naročito na sjeveroistoku. Područja koja smo očistili od mina prošlogodišnje poplave su ponovno onečistile i to bi bio veliki sigurnosni izazov”, rekla je Pendeš.

Inače ministri obrane zemalja jugoistočne Europe u Dubrovniku su u srijedu potpisali sporazum o suradnji kojim su se obvezali na suradnju i pomaganje, a na sastanku se raspravljalo i o regionalnoj i obrambenoj suradnji, kao i zajedničkim projektima, ali i mogućim prijetnjama. Ovo je treći sveobuhvatni regionalni sastanak ministara obrane zemalja jugoistočne Europe, a prethodna dva održana su u Sloveniji i Crnoj Gori.

Više zastupnika najveće oporbene stranke u slovenskom parlamentu u srijedu je u Brežicama, Rigoncima i Šentilju razgledalo prilike u vezi s dolaskom i odlaskom migranata iz tamošnjih tranzitnih centara, te kritiziralo vladu premijera Mire Cerara rekavši da reagira prekasno na migrantski val na koji se morala ranije pripremiti. “Do ovoga ne bi došlo da se vlada ravnala po uzoru na Mađarsku koja je postavila žicu na dijelove granice izložene izbjeglicama i migrantima”, kazao je nakon susreta s brežičkim gradonačelnikom Ivanom Molanom bivši ministar unutarnjih poslova Vinko Gorenak.

On se na toj dužnosti nalazio u vrijeme ranije vlade Janeza Janše i parlamentarni je zastuponik Janšine Slovenske demokratske stranke. “Da smo postupali kao Mađarska, svijetu i državama iz kojih izbjeglice dolaze na vrijeme bi poslali poruku da su naše granice za njih zatvorene”, kazao je Gorenak, dodavši da bi se to sigurno i dogodilo da je na vlasti još uvijek Janšina vlada.
Zbog velikog broja migranata koji su prošlli kroz Dobovu i Brežice, a osobito paljenja šatora u Brežicama koje su navodno izazvali migranti jer su bili nezadovoljni sporom registracijom i upućivanjem na austrijsku granicu, u tim je sredinama prisutno veliko nezadovoljstvo, a gradonačelnik Molan kazao je da ne žele prihvatiti nove migrantske centre i da je postupak u migracijskoj krizi nehuman i prema slovenskim policajcima i prema migrantima koji nakon prelaska granice moraju po uputstvima policije pješačiti kilometima da bi stigli do prihvatnog centra i bili popisani. On predlaže da se slovenska policija o postupcima i dinamici prihvata bolje dogovara s Hrvatskom i Austrijom.

Janšina stranka u utorak je kritizirala Cerarovu vladu zbog kasnog donošenja izmjena zakona o obrani po kojima bi vojska u sučeljavanju s migrantima preuzela neke ovlasti policije, ali koji još nije operativan, a Gorenak je rekao da se ionako radi o predstavi jer je vojsku za policijske zadaće ionako moguće angažirati i po odredbama starog zakona o obrani.

You may also like