Ne bude li na istoku hladno, EU može bez ruskog plina

Analiza Bloomberg NEF-a

Mahnita kupnja ukapljenog prirodnog plina u Europi znači da će ove zime vjerojatno imati dovoljno goriva za proizvodnju struje, što će nadomjestiti smanjenje isporuka iz Rusije, navodi BloombergNEF.

Stari kontinent bi mogao uvesti gotovo 40 posto više LNG-a tijekom zime pred nama, u odnosu na prošlu, dok bi sljedećeg ljeta, kako bi se obnovile zalihe, kupnja mogla porasti za oko 14 posto, navodi BNEF u izvještaju objavljenom u utorak. U kombinaciji sa smanjenjem potražnje uslijed viših cijena energije, te su isporuke dovoljne da pokriju potpuni prekid protoka ruskih plinovoda od 1. listopada, rečeno je.

Kako bi osigurali dodatno gorivo, europski kupci morat će kupiti 90 posto više LNG-a na spot tržištu nego što su osigurali dugoročnim ugovorima, što će dodatno pojačati nadmetanje s konkurencijom u Aziji. To će se odraziti na globalne cijene plina koje su skočile otkako Europa nastoji smanjiti ovisnost o Rusiju nakon što je taj njezin najveći dobavljač krajem veljače napao Ukrajinu.

“Zadržat će se povišene spot cijene LNG-a jer Europa mora zadržati održavati svoju energetiku svim dostupnim LNG opskrbama, ostavljajući Aziji vrlo malo”, ističe BNEF. Zato će Kina i azijska tržišta u razvoju vjerojatno manje uvoziti, dodaje se.

Prema BNEF-ovom središnjem scenariju, koji pretpostavlja da su vremenski uvjeti u skladu s prosjekom u posljednjih 10 godina i da nema protoka ruskog plina, očekuje se kako će Europa ove godine uvesti 40 milijuna tona LNG-a i neznatno više ljeti kako bi obnovila zalihe. Time bi tijekom tog razdoblja Aziji ostalo 12 milijuna tona spot količine LNG-a, a smatra se kako joj je potrebno samo osam milijuna tona više od ugovorene ponude.

Međutim, hladna zima u sjevernoj Aziji preusmjerila bi iz Europe 5,6 milijuna tona, prvenstveno radi potražnje u Japanu, a ako bi uslijedilo vruće ljeto to bi rezultiralo povećanjem te brojke na ukupno 6,9 milijuna tona u sljedećih 12 mjeseci, stoji u izvješću. Taj bi scenarij vjerojatno rezultirao povećanjem cjenovne konkurencije.

U međuvremenu, u Kinu, gdje se očekuje pad potražnje ove zime za 16 posto u odnosu na prošlu, ići će više ruskog LNG-a. Predviđa se i kako će potrošnja u Japanu u četvrtom tromjesečju pasti za osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine jer se u toj državi ponovno pale termoelektrane na ugljen. Izvješće pokazuje i kako bi potražnja u Južnoj Koreji zbog gomilanja zaliha mogla porasti za deset posto na godišnjoj razini.

Opskrba će se ove zime vjerojatno samo neznatno povećati, donoseći malo olakšanja ograničenom tržištu, rekao je BNEF. Rizici za proizvodnju uključuju odgode ponovnog pokretanja američkog Freeport LNG projekta i probleme s opskrbom u Egiptu i Nigeriji, prenosi Bloomberg Adria.

You may also like