Nazor: Treba snažnije pomoći dokumentacijskom centru u Mostaru

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata (HMDCDR) Ante Nazor zatražio je u srijedu snažniju pomoć Dokumentacijskom centru u Mostaru, znanstvenoj ustanovi osnovanoj radi istraživanja i publiciranja gradiva iz Domovinskog rata u BiH.

Centar, osnovan prije dvije godine, s petero zaposlenih teško se može nositi sa bošnjačko-muslimanskim i srpskim institutima koji zapošljavaju po 30-ak ljudi i “imaju svoju istinu i činjenice” o ratu, rekao je Nazor na sjednici saborskog Odbora za ratne veterane na kojemu je rad njegova Centra u 2014. dobio pohvale.

Za “maksimalnu potporu” radu centara i u Hrvatskoj i BiH, zauzeo se Željko Dilber (HDZ) koji tvrdi da su “neki visoki dužnosnici hrvatske vlasti” još u dilemi kako je rat vođen i tko ga je izazvao, te da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH. Šestorica bosanskih Hrvata u Haagu temeljem takvih stavova “nose veliki teret”, rekao je Dilber zauzevši se da im Hrvatska pruži maksimalnu potporu. I Željko Glasnović (HDZ) podsjeća da “traje bitka” za šetoricu bosanskih Hrvata u Haagu koji su suočeni sa “monstruoznim optužbama” koje bi, ukoliko se potvrdi, mogle imati nesagledive posljedice.

Kaže i da se svaki mjesec “netko od Hrvata hapsi u BiH”, da to radi bivši AID, a da službene hrvatske vlasti malo reagiraju. Rad HMDCDR pohvalio je i novi ministra branitelja Mijo Crnoja te obećao da će ga njegovo Ministarstvo pomoći, koliko bude moglo. Predstavnike Centra pozvao je da sljedeći tjedan posjete njegovo Ministarstvo.

Iako je Odbor za sljedeću sjednicu odgodio raspravu o izvješću o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2014., čulo se kako je Fond “potonuo” zbog nebrige svog upravnog odbora. Naime, iznesen je podatak kako je vrijednost Fonda, sa 1, 8 milijardi kuna s početka 2014., pala na svega 662 milijuna kuna, te kako se mjesečno iz Fonda “odljeva” oko 3, 5 milijuna kuna, a prihodi su mu “nula”.