Nazor: Nedvojbena je uloga Vasiljkovića u agresiji na Hrvatsku

Ravnatelj Hrvatskoga dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Ante Nazor izjavio je u utorak, komentirajući početak suđenja za ratne zločine nekadašnjem zapovjedniku Jedinice za posebne namjene sprskih paravojnih postrojba Draganu Vasiljkoviću – kako su zločini u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku nesumnjivo počinjeni te da je iz dokumenata srpske provenijencije kojima raspolaže, Vasiljkovićeva uloga u ratu nedvojbena.

Vasiljkoviću, poznatom i pod nadimkom kapetan Dragan, sudi se na splitskom Županijskom sudu za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima, odnosno za ratne zločine počinjene sredinom 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca gdje je mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Gostujući u HTV-ovoj emisiji Tema dana, Nazor je istaknuo da je i kroz Vasiljkovićevo djelovanje nedvojbeno potvrđena umiješanost u rat u Republici Hrvatskoj. Podsjetio je da je Vasiljković počeo s kampom za obuku srpskih paravojnih postrojba u Golubiću kod Knina, te da se u izvješću iz lipnja 1991. navodi kako je cilj da tzv. SAO krajina bude dio Srbije. “Cilj SAO krajine je da postane dio Srbije, a srpska vlada je jedina organizacija koja podupire naš pokret”, citirao je Nazor dokumente koje su pisali sami Srbi i upitao kako Vasiljković može danas na sudu u Splitu govoriti da je ‘tih godina branio svoju Jugoslaviju?’

Naglasio je kako postoje izravni dokazi o Vasiljkovićevoj umiješanosti i sudjelovanju u agresiji na Republiku Hrvatsku, te podsjetio da je Dragan Vasiljković izravno surađivao sa “Službom državne bezbednosti Srbije”.

Iz svih tih dokumenta, kaže Nazor, vide se ciljevi, namjere i ljudi koji su uključeni u agresiju na Republiku Hrvatsku. Postoje izvori srpske provenijencije koji pobijaju sve ovo što je Vasiljković danas rekao na splitskom Županijskom sudu, istaknuo je ravnatelj Hrvatskoga dokumentacijskog centra Domovinskog rata (HDCDR).

Podsjetio je kako je i na Međunarodnom sudu pravde potvrđeno da su tada centralističke velikosrpske snage željele zadržati Jugoslaviju ili krnju Jugoslaviju, zapravo ‘veliku Srbiju’.

Ravnatelj HDCDR podsjetio je i na srpske dokumente koji nedvojbeno potvrđuju da je Vasiljković 24. srpnja 1991. godine, u 19 sati na sastanku u Šamarici ‘imao zadnju riječ’.

Tu se planirala akcija “Žaoka” i u toj akciji su počinjeni strašni zločini, rekao je Nazor, dodavši kako je u toj akciji srpskih agresora bio cilj protjerati Hrvate s područja Banovine i Pounja.

Umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo, gostujući u HTV-ovoj emisiji, istaknuo je kako je Republika Srbija bila izravno uključena u agresiju na Hrvatsku. “Ne zaboravimo da su Vasiljković i te postrojbe bile proizašle iz jednog dugoročnog plana čija je priprema trajala pet godina”, rekao je admiral Domazet, istaknuvši da se taj plan temeljio na izvanrednim prilikama.

Naglasio je također kako je Dragan Vasiljković sudjelovao i u onom dijelu plana koji se zvao ‘Puzajuća agresija’ na Republiku Hrvatsku. Tu doktrinu velikosrpskih osvajanja do zamišljene granice Virovitica – Karlovac – Karlobag, vodio je potpukovnik Radovan Radinović. To je bila bitka u prostoru, odnosno uporaba terorizma, čija je doktrina bila očistiti prostor sela, što je prvi put testirano u Glini, gdje je bio kapetan Dragan, zaključio je admiral Domazet.

0 comments