Home Energetika Naznake oporavka potražnje poduprle cijenu nafte, u fokusu Iran

Naznake oporavka potražnje poduprle cijenu nafte, u fokusu Iran

by Agencije

Cijene nafte blago su porasle u četvrtak na međunarodnim tržištima, poduprte malobrojnim naznakama oporavka potražnje, iako je u fokusu ulagača ipak Iran u očekivanju njegova izglednog skorog povratka na ionako prezasićeno tržište.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 30,78 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 40 centi višoj cijeni, od 30,88 dolara. Tržište je pronašlo potporu u službenom izvješću o zalihama u SAD-u, koje je pokazalo znatno slabiji rast zaliha sirove nafte nego što se očekivalo, za samo 234 tisuće barela. Nasuprot tome, zalihe benzina poskočile su za 8,4 milijuna barela, a zalihe derivata, uključujući dizel i lož-ulje, za šest milijuna barela.

U fokusu je ulagača ipak sutrašnje izvješće agencije Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju IAEA, za koje se očekuje da će potvrditi da je Iran u skladu s dogovorom znatno ograničio svoj nuklearni program i da je time utro put ukidanju sankcija. Iranska agencija za atomsku energiju izvijestila je da je uklonjena jezgra iz njezina nuklearnog reaktora u Araku. Za danas je bio zakazan posjet inspektora UN-a toj lokaciji kako bi se utvrdilo je li Iran ispunio obvezu ključnu za provedbu sporazuma zapadnim silama.

Iran je najavio da će u roku od šest mjeseci nakon ukidanja sankcija povećati izvoz za milijun barela dnevno. Barclays je povisio procjene opskrbe iranskom naftom, budući da će zapadne sankcije biti ukinute brže nego što se bilo očekivalo. Bančini analitičari sada pretpostavljaju da će Iran u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju proizvesti gotovo 700.000 barela dnevno više nego u istom razdoblju prošle godine. “To bi kratkoročno moglo dodatno pritisnuti cijene samo na osnovi psihološkog efekta”, upozorili su analitičari Commerzbanka..

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 25,69 dolara, što znači da se nije znatnije mijenjala u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts