NATO savez se povlači koordinirano iz Afganistana

Blinkenova poruka

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je u srijedu u Bruxellesu da će se snage NATO-a povući koordinirano iz Afganistana. “Postigli smo ciljeve koje smo zacrtali i sada je vrijeme za povratak naših snaga kući”, izjavio je Blinken po dolasku u sjedište NATO-a u Bruxellesu.

“Došao sam ovdje da bismo zajedno s našim saveznicima i s glavnim tajnikom radili na načelu koje smo zacrtali na samom početku: (U Afganistan) ulazimo zajedno i zajedno izlazimo”, dodao je Blinken.

Blinken će kasnije popodne zajedno s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom sudjelovati u video-konferenciji ministara obrane i vanjskih poslova zemalja članica NATO-a.

Blinken i Lloyd će na tom video-sastanku sudjelovati iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu na kojem će izvijestiti saveznike iz ostalih 29 članica o Ukrajini te o stanju u Afganistanu.

Očekuje se da će u srijedu tijekom dana američki predsjednik Joe Biden objaviti potpuno povlačenje američkih snaga iz Afganistana do 11. rujna.

“Mi ćemo sljedećih mjeseci tijesno surađivati na sigurnom i koordiniranom povlačenju naših snaga”, rekao je Blinken.

Hrvatska se povukla iz Afganistana u rujnu prošle godine kada je posljednji 12. kontingent Hrvatske vojske vraćen kući, čime je službeno okončano sudjelovanje u misiji NATO-a “Odlučna potpora” u Afganistanu.

U toj misiji od 2003. do rujna 2020. sudjelovalo je više od 5.500 hrvatskih vojnika i to je najdugotrajnija misija u kojoj je sudjelovala Hrvatska vojska.

0 comments