NATO savez je predan kolektivnoj obrani

Klauzula o kolektivnoj obrani u članku 5 Sjevernoatlantskog ugovora “bezuvjetna je i čvrsta”, rekao je u srijedu jedan dužnosnik NATO-a.
Taj je komentar odgovor na izjave američkog predsjendika Donalda Trumpa u intervjuu za televiziju Fox News u utorak u kojemu je doveo u pitanje kolektivnu obranu referirajući se na Crnu Goru.

“Crna Gora je malena zemlja s vrlo snažnim narodom; oni su vrlo agresivni ljudi”, kazao je Trump. “Oni mogu postati agresivni, i čestitam, vi ste u Trećem svjetskom ratu”.

“To je jako nepošteno jer oni čak i ne plaćaju a mi ih štitimo”, kazao je Trump odgovarajući na pitanje voditelja Fox Newsa Tuckera Carlsona o slanju američkih vojnika da brane Crnu Goru.

Crna Gora pridružila se NATO-u 5. lipnja 2017. kao zadnja članica. Prema dostupnim podacima, Crna Gora je prošle godine izdvojila 66 milijuna eura za obranu, što je 1,66 posto godišnjeg BDP-a.

Odgovarajući na Trumpove izjave, dužnosnik NATO-a je ponovno potvrdio da je “napad na jednog, napad na sve”. “Predsjednik Trump je jasno rekao da je SAD u potpunosti predan NATO-u i naš je savez snažan”, kazao je dužnosnik.

“Stotine tisuća Europljana i Kanađana stoje rame uz rame s američkim vojnicima i više od tisuću je platilo svojim životom”, dodao je dužnosnik NATO-a podsjetivši na prvo i dosad jedino pozivanje na članak 5 koje je bilo nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. Trump je rekao u intervjuu da je svrha NATO-a štititi Europu od ruske invazije , ali je dodao da “oni moraju plaćati, a ne plaćaju”.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da se dobro slagao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na sastanku u Finskoj te da će “doći veliki rezultati”. “Mnogim inteligentnim ljudima svidio se moj nastup na konferenciji za novinare u Helsinkiju. Putin i ja razgovarali smo o brojnim važnim temama. Dobro smo se složili što je zasmetalo mnogim ‘hejterima’ koji su htjeli vidjeti boksački okršaj. Doći će veliki rezultati!”, napisao je na Twitteru.

“Dok je sastanak NATO-a u Bruxellesu bio priznati trijumf, s još više milijardi dolara koje će zemlje članice izdvajati bržim tempom, sastanak s Rusijom mogao bi se dugoročno pokazati čak i većim uspjehom. Mnoge pozitivne stvari doći će s tog sastanka”.

“Neki ljudi MRZE činjenicu da sam se složio s predsjednikom Putnom. Radije bi da ratujemo nego da vide ovo. To se zove sindrom deranžiranja Trumpa”, napisao je u tvitu Trump je nastojao u utorak smiriti oluju oko, kako kritičari kažu, njegova neuspjeha da Putina drži odgovornim za upletanje u američke izbore 2016., kazavši da se pogrešno izrazio na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Trump je u ponedjeljak u Helsinkiju gdje se susreo s Putinom rekao kako ne vidi razloga za vjerovati da se Rusija uplela u američke izbore 2016. te da je to Putin “krajnje energično i snažno zanijekao”.

Trump je novinarima pojasnio da je izgovarajući ključnu rečenicu na novinskoj konferenciji zaboravio staviti rječcu “ne”, što je dalo suprotno značenje onome što je želio reći. “Rekao sam riječ ‘bi’ umjesto ‘ne bi'”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući, više od 24 sata nakon sastanka s Putinom. “Rečenica je trebala glasiti ‘Ja ne vidim razloga zašto to ne bi bila Rusija'”.

Američki predsjednik rekao je u srijedu da će Rusija pomoći sa Sjevernom Korejom. “Rusija je pristala pomoći sa Sjevernom Korejom, gdje su odnosi s nama vrlo dobri i proces je u tijeku”, napisao je on na Twitteru. “Nema žurbe, sankcije ostaju! Velike koristi i uzbudljiva budućnost za Sjevernu Koreju na kraju procesa!”

You may also like