Home Geopolitika NATO pozdravio volju za primirjem u Ukrajini

NATO pozdravio volju za primirjem u Ukrajini

by admin

Potvrda primirja na istoku Ukrajine i reforme koje je obećao Kijev daju “novu priliku” za povratak mira, rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Stoltenberg koji je održao govor u Vilniusu, ujedno je zatražio od Rusije da prestane pomagati separatistima. “Zadovoljan sam naporima za nastavak primirja”, rekao je smjerajući na dogovor vlade i separatista radi prekida kršenja primirja od utorka zbog početka nove školske godine.

“Još je rano da bismo mogli točno vidjeti što se događa na terenu. No najnovija obnova obveza nudi barem svim stranama još jednu priliku za punu primjenu ugovora iz Minska”, dodao je Stoltenberg.

Početak odobravanja reformi u parlamentu kojima se proruskim separatistima daje stanovita autonomija pokazuje da vlada poštuje primirje koje je uz pomoć Zapada zaključila u veljači, kazao je. “Zadovoljan sam odlukom” o decentralizaciji, rekao je NATO-ov čelnik, optuživši Rusiju da “i dalje podupire separatiste” i tako “krši ugovor iz Minska”. Moskva niječe da njezine snage sudjeluju u ukrajinskom sukobu i optužuje NATO da se želi približiti ruskim granicama. Jens Stoltenberg je doputovao u Vilnius u prigodi otvaranja šest zapovjednih centara na NATO-ovu istočnom krilu, pa tako i u Litvi, koji trebaju olakšati raspoređivanje novih snaga za brzo djelovanje osnovanih kao odgovor na rusku agresiju u Ukrajini, napose na pripojenje Krima.

Related Posts