NATO i saveznici počeli su najveću mediteransku vježbu

NATO i njegovi saveznici počeli su u ponedjeljak najveću vojnu vježbu u više od deset godina, izabravši Sredozemlje za pokazivanje snage pred prijetnjama sve veće ruske vojne prisutnosti od Baltika do Sirije.

Dok su zrakoplovi nadlijetali veliku svečanost za vojne i političke čelnike NATO-a u bazi u južnoj Italiji, njihovu najveću zabrinutost izazivaju ruske akcije koje su NATO nagnale na najveću modernizaciju od svršetka Hladnog rata. “Ovo šalje jasnu poruku svakom potencijalnom agresoru”, rekao je glavni zapovjednik general Philip Breedlove za vrijeme vježbe Trident Juncture i testiranja novih snaga za brzu reakciju. “Svaki pokušaj kršenja suverenosti bilo koje naše zemlje članice rezultirat će odlučnom vojnom akcijom svih članica saveza”, rekao je Breedlove.

“Vrlo smo zabrinuti zbog ruskog vojnog jačanja”, rekao je zamjenik glavnog tajnika Alexander Vershbow novinarima. “Povećanje snaga u Kalinjingradu, Crnom moru i sada u istočnom Sredozemlju postavlja dodatne izazove”, rekao je. U vježbi čije je planiranje počelo prije dvije godine a koja će trajati pet tjedana sudjeluje oko 36.000 vojnika, brodovi i zrakoplovi. Stanje u Libiji, jačanje militanata Islamske države, sirijski građanski rat i neuspjeh Europske unije da stabilizira južno susjedstvo sada su problemi i NATO-a. Njegova članica Turska dijeli granice sa Sirijom i Irakom.

You may also like

0 comments