Natalija Jareško: Ukrajina očekuje isplatu suspendirane rate MMF-a

Ukrajinska ministrica financija poručila je u nedjelju da eventualni neuspjeh pregovora s vjerovnicima o restrukturiranju ukrajinskog duga ne bi trebao odvratiti Međunarodni monetarni fond (MMF) od isplate suspendirane rate kredita. Ukrajinske vlasti pokušavaju postići dogovor s vjerovnicima kojim bi kroz razdoblje od četiri godine Kijev mogao uštedjeti 15,3 milijarde dolara. Zasada im to ne polazi za rukom – financijski ‘teškaši’ poput Franklina Templetona i ostalih vjerovnika smatraju da dug treba vratiti u cijelosti.

MMF je prethodno signalizirao da bi u slučaju neuspjeha pregovora o restrukturiranju duga njegov izvršni odbor mogao ponovo odgoditi isplatu nove tranše hitno potrebnog kredita. Upozorili su da bi pod znak pitanja mogao doći i cijeli, 30 milijardi dolara vrijedan paket kredita, koji uključuje sporazum o dugu i 17,5 milijardi dolara MMF-ove i pomoći pojedinih vlada i Europske unije. Ukrajinska ministrica financija Natalija Jareško naglašava da takav rasplet ne dolazi u obzir. Sporazum o dugu “jako je važan za odluku (MMF-a) ali nije bitan uvjet”, ustvrdila je Jareško u intervjuu koji je tjednik Dzerkalo Tyzhnia objavio na svojoj internetskoj stranici.

Pregovori o dugu tek su sastavni dio velike ekonomske reforme koju Kijev odgađa već godinama, kazala je ministrica. Jareško je ekonomistica i investitorica, rođena u SAD-u. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko dodijelio joj je ukrajinsko državljanstvo u prosincu 2014. samo nekoliko sati prije no što je imenovana na ministarsku dužnost. “Drugi je cilj pobrinuti se da dug počevši od 2020. ne premašuje 71 posto BDP-a. Treći je cilj da rate na ime godišnjeg servisiranja duga od 2019. ne premašuju 10 posto BDP-a”, dodala je ukrajinska dužnosnica.

Vlada očekuje da će MMF isplatiti suspendiranih 1,7 milijardi dolara u srpnju, napomenula je. Agencija AFP ukazuje pak na činjenicu da pregovori s vjerovnicima nisu donijeli gotovo nikakav pomak u protekla tri mjeseca. Iz ministarstva financija izvijestili su da je odbor četiri glavna vjerovnika u izravnim telefonskim pregovorima u petak izložio ‘neprihvatljivu’ listu zahtjeva. “Prijedlog odbora da se njihova potraživanja po državnim obveznicama prebace u bilancu središnje banke neprihvatljiv je jer pretpostavlja korištenje rezervi (središnje banke), čime bi se izravno prekršili ukrajinski zakoni”, stoji u priopćenju ministarstva financija. Ministrica Jareško iznijet će svoj stav o tom pitanju dužnosnicima MMF-a tijekom trodnevnog posjeta Washingtonu kamo je otputovala u ponedjeljak u pratnji premijera Arsenija Jacenjuka.

You may also like