Home Ekonomija Nastavljen uspon tržišta uvjetovan pobjedom Trumpa

Nastavljen uspon tržišta uvjetovan pobjedom Trumpa

by Agencije

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica skočile više od 1 posto, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, jer je nastavljen uspon tržišta potaknut pobjedom Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima.

Dow Jones ojačao je 1,55 posto, na 19.549 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,32 posto, na 2.241 bod, a Nasdaq indeks 1,14 posto, na 5.393 boda. Rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se usponu cijena dionica u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P indeksa.

Pritom je među najvećim dobitnicima bio prometni sektor, s prosječnim skokom cijena za 2,5 posto, jer se ulagači nadaju ubrzanju rasta gospodarstva ako Trump ispuni svoja obećanja iz predizborne kampanje o povećanju fiskalne potrošnje i ulaganja u infrastrukturu, smanjenju poreza i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima. “Mislim da se ovaj uspon cijena dionica zahvaljuje uvjerenju ulagača da će nova vlada biti naklonjena biznisu”, kaže David Donabedian, direktor u Atlantic Trust Private Wealth Management.

Trumpova pobjeda na izborima 8. studenoga potaknula je snažan uspon cijena dionica, posebice u financijskom i industrijskom sektoru, koji bi mogli najviše profitirati od njegovih najavljenih politika. Jedini sektor koji je jučer pao, za 0,8 posto, bio je zdravstveni, što je posljedica Trumpove izjave u magazinu Time da će spustiti cijene lijekova.

Osim što je zbog toga pao S&P indeks zdravstvenog sektora, oštro je potonuo, za 2,9 posto, i Nasdaq indeks biotehnološkog sektora. “Mislim da se pojavio novi čimbenik u životu … da fundamente možemo ostaviti po strani svakoga dana kada novoizabrani predsjednik nešto komentira”, kaže Donabedian.

Utjecaj Trumpa na tržišta bio je vidljiv i u utorak, kada je kazao da bi zbog prevelikih troškova trebalo otkazati narudžbu za novi predsjednički zrakoplov Air Force One, što je izazvalo pad cijene dionice Boeinga, koji gradi novi predsjednički zrakoplov.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,81 posto, na 6.902 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,96 posto, na 10.986 bodova, a pariški CAC 1,36 posto, na 4.694 boda.

Related Posts