Nastavljen pad kredita poduzećima u proteklom razdoblju

U srpnju su ukupni krediti poduzećima iznosili 66 milijardi kuna, što je za 826 milijuna kuna ili 1,2 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, čime je nastavljen trend razduživanja poduzeća koji traje od 2012. godine, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).
Posljednji podaci Hrvatske narodne banke (HNB) pokazuju da je pad ukupnih kredita predvođen padom kredita za obrtna sredstva, a u toj su kategoriji krediti krajem srpnja iznosili 35,1 milijardu kuna, što je 2,8 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, navodi se u analizi, objavljenoj u srijedu.

Krediti za investicije porasli su, pak, na godišnjoj razini za 0,6 posto, pa su krajem srpnja iznosili 31,1 milijardu kuna. “Krediti za investicije bilježili su kontinuirani pad na godišnjoj razini od svibnja 2012., a trend je prvi put preokrenut u ožujku ove godine”, navode analitičari RBA.

Promatrano prema valutnoj strukturi ukupnih kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije, na godišnjoj je razini zabilježen tek blagi pad udjela kunskih kredita s 36,76 na 35,57 posto, što znači da je udio deviznih kredita blago porastao na 64 posto. “Kunski su krediti na godišnjoj razini zabilježili pad od 4,4 posto, dok je rast deviznih kredita iznosio 0,6 posto”, navodi se u analizi.

I dok su na godišnjoj razini pali, u srpnju su u odnosu na lipanj krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije porasli za 1,2 milijarde kuna ili 1,9 posto. “Potražnja za svim vrstama kredita poduzećima nastavlja rasti, pri čemu su u drugom tromjesečju zabilježena posebno povoljna kretanja. Rastu potražnje najviše pridonose potrebe poduzeća za financiranjem zaliha i obrtnoga kapitala te investicija u fiksni kapital”, navodi se u analizi RBA.

You may also like

0 comments