Nastavljaju se pregovori Vlade i sindikata

Koeficijenti
Nova maratonska runda pregovora je, čini se, približila stajališta Vlade i sindikata o zaključenju štrajka prosvjetara. Za danas je najavljen novi sastanak zbog kojeg je premijer Andrej Plenković otkazao dogovoreni put u Madrid, gdje je trebao sudjelovati u radu summita o klimi.

I danas se štrajka u školama – u 16. dan. Ministarstvo obrazovanja već je poslalo nove upute za nadoknadu. One uključuju kraće praznike i produljenje nastavne godine za sve škole u kojima uopće nije bilo nastave, a takve su u većini.

Podsjetimo, prosvjetarima su ponuđeni dodatci kroz granski kolektivni ugovor (3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine) te ‘osigurač’ od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena Uredba o koeficijentima. Uz to svim sindikatima javnih i državnih službi nudi se povećanje osnovice 2+2+2% (od 1.1., 1.6. i 1.10. iduće godine). Sindikalno članstvo na referendumu je velikom većinom odbilo tu ponudu, inzistirajući na izjednačavanju koeficijenata.

Zog nastavka razgovora s predstavnicima sindikata u sustavu obrazovanja, premijer Andrej Plenković otkazao je sudjelovanje na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu, potvrđeno je u nedjelju navečer iz Banskih dvora.

You may also like

0 comments