Nastavljaju se pregovori SAD-a i talibana

SAD traži izlaznu strategiju 
Američki posebni izaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad rekao je da se u ponedjeljak, prvog dana nastavka mirovnih pregovora Sjedinjenih Država i talibanskih pobunjenika u Kataru, u Dohi sastao s visokim talibanskim dužnosnikom.

Khalilzad je na Twitteru objavio da je upravo završio “radni ručak s mulom (Abdulom Ganijem) Baradarom”, suosnivačem talibanskog pokreta. Riječ je, čini se, o susretu dviju strana na najvišoj razini od početka nedavnih mirovnih napora u Afganistanu. “Ovo je prvi put da se sastajemo. Pregovori mogu početi”, dodao je.

Khalilzad je nešto ranije bio najavio svoj dolazak “u Dohu kako bi se sastao sa službenim talibanskim izaslanstvom”. “To bi mogao biti važan moment. Sada posao ozbiljno počinje”, dodao je.

Činjenica da prvi put u pregovorima sudjeluje Abdul Ghni Baradar, blizak talibanskom vođi muli Haibatulahu Akundzadi, potiče veliku nadu, ocjenjuje agencija France presse. Abdul Gani Baradar, kojeg su dugo smatrali desnom rukom bivšeg talibanskog vođe mule Omara koji je umro 2013., uhićen je 2010. u Pakistanu i pušten na slobodu u listopadu 2018.

“To što zamjenik talibanskog vođe sudjeluje u pregovorima pokazuje da su ovaj put strane ozbiljne”, ocijenio je za AFP afganistanski analitičar Ahmad Sajedi. Na šestodnevnim pregovorima krajem siječnja SAD i talibani su postigli “načelni dogovor” u čijem je središtu obećanje talibana da će nastojati da Afganistan ne bude uporište za terorističke napade na strane državljane, ali bez vremenskog plana povlačenja američkih vojnika i primirja.

You may also like